Lexmond

Heeft u een woning gekocht in Lexmond? Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag informatie over deze plaats.

Lexmond en de gemeente Vijfheerenlanden:
Het dorp Lexmond maakt onderdeel uit van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. Deze nieuwe gemeente is op 1 januari 2019 ontstaan door een fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Deze drie gemeenten zijn gelegen in de gelijknamige streek Vijfheerenlanden. Besloten moest worden tot welke provincie de nieuwe gemeente zou behoren: de gemeenten Leerdam en ook Zederik (waar Lexmond bij hoorde) lagen namelijk in de provincie Zuid-Holland en de gemeente Vianen in de provincie Utrecht. De gemeentelijke herindeling leidde uiteindelijk tot een wijziging van de provinciegrens: besloten is dat de gehele gemeente Vijfheerenlanden tot de provincie Utrecht behoort.

De gemeente Vijfheerenlanden ligt ingeklemd tussen de rivier De Lek in het noorden en de rivier De Linge in het zuiden. De gemeente telt circa 54.000 inwoners. Vijfheerenlanden is de enige Utrechtse gemeenten ten zuiden van de Lek. De gemeente wordt primair ontsloten door de autosnelwegen A2, A15 en A27. Deze wegen zorgen voor goede verbindingen met alle steden in de randstad. De grootste kernen van de gemeente zijn de plaatsen Vianen en Leerdam.

   


Ligging en cijfers

Het dijkdorp Lexmond is gelegen in het noordoosten van de Vijfheerenlanden in het Groene Hart. Het dijkdorp Lexmond is gelegen aan de rivier De Lek, tussen de plaatsen Ameide en Vianen. De plaats telt in totaal circa 2661 inwoners en 1114 woningen. Door de gunstige ligging aan de A27 zijn steden zoals Gorinchem, Breda en Utrecht snel en goed bereikbaar.

Onder het dorp Lexmond vallen ook de buurtschappen Achthoven, Kortenhoeven en Lakerveld.


Betekenis Lexmond

Het dorp Lexmond is ontstaan aan de mond van de Laak, een veenstroompje dat de rivier de Zederik verbond met de rivier de Lek. De oorspronkelijke naam van Lexmond was Lakesmund, wat betekent: aan de mond van de Laak. 


Monumenten en bezienswaardigheden

Lexmond telt 14 rijksmonumenten en 40 gemeentelijke monumenten (veelal diverse oude boerderijen).

Een van de rijksmonumenten is de Nederlands Hervormde Kerk. Deze gotische kruiskerk dateert uit de 13e eeuw en is in de loop der eeuwen meermaals verbouwd en gerestaureerd. In het dorp zijn verschillende historische gevels en panden te zien, waaronder de oude herberg de Drie Snoecken tegenover de kerk. Ook zijn er enkele monumentale molens. Even buiten het dorp bevindt zich de Bonkmolen, een grote wipmolen die vaak op zaterdag te bezichtigen is en die samen met de Vlietmolen op vrijwillige basis de polder Lakerveld bemaalt.

Het dorp is gelegen aan de rivier De Lek en is voorzien van een jachthaven, waar volop waterrecreatie te vinden is. Rondom het dorp zijn tevens diverse wandel- en fietsroutes te vinden. Tussen Lexmond en Ameide ligt de polder Achthoven , een fraai natuurgebied. Ook het naastgelegen prachtige natuurgebied Zouweboezem is een bezoek waard.


Evenementen

Een groot evenement dat Lexmond net als veel omringende dorpen kent, is de traditionele feestweek die om de vijf jaar in de zomer plaatsvindt. Traditiegetrouw versiert elke buurtvereniging dan haar eigen buurt en sommige mensen decoreren zelf ook hun tuin. Hiervoor worden prijzen uitgeloofd. Tevens worden er voor jong en oud grote en kleine activiteiten georganiseerd. Tijdens de feestweek staat er een feesttent die de hele week door voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Op de zaterdag wordt er een optocht georganiseerd die vergelijkbaar is met een carnavalsoptocht. De eerstvolgende feestweek staat gepland voor zomer 2022.

Ook bekend is de jaarmarkt en rommelmarkt, die tegelijk plaatsvinden op de laatste zaterdag van augustus. Andere (jaarlijkse) evenementen zijn o.a. de wintersfeermarkt (eind november), de snuffelmarkt (op de 2e zondag van februari) wielerronde, de nieuwjaarsduik, de Zederikdagen en activiteiten rondom Koningsdag.


Voorzieningen en faciliteiten

Lexmond telt o.a. de volgende voorzieningen:

- Onderwijs: een christelijke basisschool, een openbare basisschool, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang.
- Medisch: een gezondheidscentrum met huisarts, apotheek en tandarts, een fysiotherapiepraktijk.
- Faciliteiten: o.a. vergader- en evenementenzalen/sporthal Het Bosch, bibliotheek, tankstations, een pinautomaat, een jachthaven, campings, een bed en breakfast accommodatie en diverse horecavoorzieningen.

Qua winkels telt Lexmond o.a. een supermarkt, bakkerij, slagerij, groentenhandel, bloemist en een fietsenwinkel.

Lexmond telt 2 kerken: de Hervormde Gemeente Lexmond en de protestantse gemeente Lux Mundi.

De grotere woonplaats Vianen is op korte afstand gelegen. Hier bevinden zich ook diverse voorzieningen waar veel inwoners van Lexmond gebruik van maken. Veel inwoners van het naastgelegen dorpje Hei- en Boeicop maken ook gebruik van de voorzieningen van Lexmond.


Verenigingsleven

Lexmond heeft een actief verenigingsleven.

Zo zijn er o.a. de volgende verenigingen

Sport: biljart, gymnastiek, ijsclub, korfbal, midgetgolf, paardensport, tennis, trim en voetba
Muziek/toneel: zangvereniging, popkoor en een drumschool.
Overig: schuttersgilde, EHBO, Oranjevereniging, historische vereniging en een ouderenvereniging.

Meer details over de verschillende verenigingen vindt u verderop.


Geschiedenis

Hiervoor raadplegen we Wikipedia. Het dorp Lexmond (vroeger Lakesmund genoemd) is ontstaan aan de mond van de Laak, een veenstroompje dat de rivier de Zederik verbond met de rivier de Lek. Dit moet vóór het jaar 1000 hebben plaatsgevonden. Het oostelijke deel, Kortenhoeven genoemd, werd nog vóór 1108 ontgonnen. Dit vormde een deel van het dorp Lexmond. Het westelijk gelegen Achthoven was ook vóór 1108 ontgonnen en al snel bij Lexmond gevoegd. In 1133 werd de versterking bij Lexmond, en waarschijnlijk het daarbij gelegen dorp door Floris de Zwarte verwoest. In de tweede helft van de 12e of begin van de 13e eeuw verplaatste de Lek haar loop en spoelde Lexmond weg.

Iets zuidelijker werden de kerk en het dorp herbouwd en dat is het verder zo gebleven. In de tweede helft van de 14e eeuw werd buitendijks het versterkte huis Killestein gebouwd. Dit is ergens tussen 1810 en 1825 afgebroken. De fundaties bevinden zich nog in de grond en het gebied is archeologisch beschermd. Lexmond maakte deel uit van het Land van Vianen, dat ook in bezit is geweest van het roemruchte geslacht Van Brederode. Het buurtschap Lakerveld werd rond 1811 bij Lexmond gevoegd.

Lexmond was een agrarisch dorp. Aanvankelijk was er veel landbouw, vooral in Kortenhoeven. Na de Tweede Wereldoorlog is het ook daar grotendeels verdwenen. Het laag gelegen Lakerveld is altijd voor het grootste deel een weidegebied geweest. Lexmond bleef een klein dorp en pas na 1920 werden er meer huizen gebouwd. De nieuwbouwwijken ontstonden echter pas na de Tweede Wereldoorlog. Het buitengebied is nu grotendeels in gebruik voor de veehouderij en de fruitteelt.

Tussen Lexmond en Ameide liggen rechts van de Lekdijk brede uiterwaarden, een natuurgebied in ontwikkeling. Het dorp heeft een gezellige dorpskern en een behoorlijk voorzieningenniveau, vooral gezien het aantal inwoners.

Lexmond heeft samen met Hei- en Boeicop een eigen schuttersgilde. Het St. Martinus en St. Antonius Gilde werd in 2005 heropgericht en is het enige schuttersgilde in Zuid-Holland.


Verkeer en vervoer

Door de gunstige ligging aan de A27 zijn steden zoals Gorinchem, Breda, Utrecht of Rotterdam goed bereikbaar (zowel met de auto als het openbaar vervoer).

Lexmond telt diverse busverbindingen. Zo kan er gebruik worden gemaakt van streekbuslijn 81(Qbuzz). Deze rijdt tussen Meerkerk knooppunt A27 en Utrecht Centraal Station via Meerkerk, Lexmond, Vianen en Utrecht Kanaleneiland. Reizigers vanuit Lexmond en Meerkerk richting Gorinchem kunnen op het nieuwe knooppunt Meerkerk A27 overstappen op snelBuzz lijn 387.

Ook kan er in Lexmond gebruik worden gemaakt van Streekbuslijn 90 van Qbuzz. Deze lijn verbindt industrieterrein Gelkenes / Schoonhovense veer via Nieuwpoort, Langerak, Tienhoven aan de Lek, Ameide, Lexmond en Vianen met Utrecht Centraal Station. In de ochtendspits rijdt U-OV ook lijn 94 die begint in Ameide en verder dezelfde route volgt als lijn 90 naar Utrecht.  In de avonduren rijdt lijn 94 tussen Ameide en Utrecht.

Tevens is er buurtbus lijn 703 die van Lexmond via Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd naar Leerdam rijdt en vervolgens door naar Leerbroek, Meerkerk en Ameide. Tussen Leerdam en Lexmond wordt ook door belbus 503 gereden.


Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Lexmond Ameide circa 7 km 11 autominuten
Lexmond Meerkerk  circa 7 km 11 autominuten
Lexmond Vianen circa 5 km 9 autominuten
Lexmond Utrecht circa 24 km 22 autominuten
Lexmond Gorinchem circa 9 km 16 autominuten
Lexmond Breda  circa 52 km 35 autominuten
Lexmond Dordrecht circa 39 km 30 autominuten
Lexmond Rotterdam circa 53 km 38 autominuten

Plattegronden


Winkels

Supermarkt Spar Van Maren
De Laak 43, 4128 CA Lexmond
Tel.nr. 0347 341 202
http://lexmond.spar.nl/

Bakkerij Van Dijk
Dorpsstraat 56, 4128 BZ Lexmond
Tel.nr. 0347 341 282
www.bakkerijvandijk.nl

Slagerij Molenaar
Dorpsstraat 68, 4128 BZ Lexmond
Tel.nr. 0347 341 261
http://www.slagerijmolenaarlexmond.nl/

Versluis Groentenhandel
Dorpsstraat 63, 4128 BW Lexmond
Tel.nr. 0347-342 591

Bloembinderij De Juffertjes in ’t Groen
Dorpsstraat 81, 4128 BW Lexmond
Tel.nr. 0347 341 625
http://www.dejuffertjes.nl/

Bike Totaal Fietsenwinkel Veenvliet
Gregoriuslaan 2A, 4128 SZ Lexmond
Tel.nr. 0347-342 529
http://www.veenvliet-tweewielers.nl/


Weekmarkt

Elke vrijdagochtend van 8.00 tot 12.00 uur in het centrum. U vindt hier o.a. een kaasboer, vishandel, brood- en banketkraam, groenteman en een bloemenkraam.


Horeca

Café Pension Restaurant De Gouden Leeuw
Kortenhoevenseweg 12, 4128 CL Lexmond
Tel.nr. 0347-341 883
http://www.goudenleeuwlexmond.nl/

Cafetaria Bommel
Dorpsstraat 85, 4128 BW Lexmond
Tel.nr. 0347-341 393

Huis Het Bosch Eetcafé
Nieuwe Rijksweg 6, 4128 BN Lexmond
Tel.nr. 0347-342 021
http://www.huishetbosch.nl/eetcafe/


Tankstations

Brandstoffenhandel Van Zessen
Driemolensweg 2, 4128 LS Lexmond
Tel.nr. 0347-342 110
www.brandstoffenhandelvanzessen.nl/


Recreatie/ overig

Bibliotheek Servicepunt Lexmond
Gregoriuslaan 44, 4128 SZ Lexmond
Tel.nr. 078-620 5500
http://www.debibliotheekaanzet.nl/klantenservice/openingstijden/servicepunt-lexmond.html

Huis Het Bosch
Sporthal, vergader- en evenementenzalen
Nieuwe Rijksweg 6, 4128 BN Lexmond
Tel.nr. 0347-342 021
http://www.huishetbosch.nl/

Camping Lexmond
Lekstraat 1, 4128 Lexmond
Tel.nr. 06 - 297 387 13
http://www.campinglexmond.nl/nl/

Camping De Uiterwaard
Kom Lekdijk 1A, 4128 BT Lexmond
Tel.nr. 06 - 14 68 24 89
http://www.campingdeuiterwaard.nl/

Bed & Breakfast de Fruithof
Achthoven 39, 4128 LW Lexmond
Tel. 06-20179483
http://www.bb-de-fruithof.nl/


Onderwijs

Basisscholen

Christelijke basisschool (CBS) Het Kompas
Gregoriuslaan 40, 4128 SZ Lexmond
Tel.nr. 0347-341 237
http://www.kompaslexmond.nl/

Openbare basisschool (OBS) Prinses Wilhelmina (PWS)
Gregoriuslaan 42, 4128 SZ Lexmond
Tel.nr. 0347-341 499
http://www.pwslexmond.nl/

Beide scholen zijn gevestigd in de Brede School “De Bijenkorf”. Deze is opgericht in 2009 en naast de twee basisscholen bevindt zich hier ook een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een bibliotheek en buitenschoolse opvang.


Kinderopvang

Kinderdagverblijf Grobbevogels
Gregoriuslaan 46-a
4128 SZ Lexmond
Tel.nr. 0347-342 519
http://www.skcn.nl/algemeen/locaties/grobbevogels

Peuterspeelzaal De Vrijbuiters
Gregoriuslaan 46, 4128 SZ Lexmond
Tel.nr. 0347-341 787
http://www.skcn.nl/algemeen/locaties/de+vrijbuiters

Buitenschoolse opvang Bijenkorfkanjers
Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van zowel CBS Het Kompas als OBS Prinses Wilhelmina.

Gevestigd in basisschool Prinses Wilhelmina in de brede school “De Bijenkorf”.

Gregoriuslaan 46a
4128 SZ Lexmond
Tel.nr. 06-479 661 58
http://www.skcn.nl/algemeen/locaties/bijenkorfkanjers


Medische voorzieningen

Huisartspraktijk en apotheek Lexmond
Kortenhoevenseweg 59B, 4128 CN Lexmond
Tel: 0347-341 221
www.huisartslexmond.nl

Tandartsenpraktijk Lexmond
Kortenhoevenseweg 59A, 4128 CN Lexmond
Tel: 0347-341 551
www.praktijklexmond.nl

Fysiotherapiepraktijk Lexmond
Kortenhoevenseweg 18, 4128 CR Lexmond
Tel.nr. 0347–341 492
https://fysiotherapiepraktijklexmond.nl/


Kerken

Meerkerk telt 2 kerkelijke gemeenten: de Hervormde Gemeente Lexmond en de Protestantse Gemeente Lux Mundi.

Hervormde gemeente Lexmond
Kerkgebouw: Kortenhoevenseweg 4, 4128 CL Lexmond
http://www.hervormdlexmond.nl/

Protestantse Gemeente Lux Mundi
Kerkgebouw: Zuidernes 45, 4128 CX Lexmond
http://www.lux-mundi.nl/welkom


Verenigingen

Sport

Biljartvereniging DGL Lexmond
www.goudenleeuwlexmond.nl/biljart.htm

Gymnastiekverekening Vlugheid en Kracht
Gym, jazz, aerobics en zumba
Locatie: sportcomplex Het Bosch,
Nieuwe Rijksweg 6, 4128 BN Lexmond
http://www.vek-lexmond.nl/

IJsclub Door Eendracht Vooruit
Adres: Sportcomplex Het Bosch,
Nieuwe Rijksweg 8 4128 BN Lexmond
http://www.ijsclubdev.nl/

Korfbalvereniging LKV Het Bosch
Locaties:

- Veld en laagste jeugdteams zaal: sportcomplex Het Bosch,
Nieuwe Rijksweg 6, 4128 BN Lexmond
- Alleen zaal (hogere jeugdteams en senioren: Sporthal De Linde,
Lindenstraat 1, 4231 DT Meerkerk
http://www.lkvhetbosch.nl

Sportvereniging Willen is Kunnen (WIK) – minigolf
Locatie: Sportcomplex Het Bosch,
Nieuwe Rijksweg 8 4128 BN Lexmond
http://www.svwik.nl/

Paardensportvereniging De Killesteynruiters
Locatie: Nieuwe Rijksweg 8, 4128 Lexmond
http://killesteynruiters.nl

Tennisclub LTC Lexmond
Nieuwe Rijksweg 8, 4128 BD Lexmond
http://www.ltclexmond.nl/

Trimvereniging Lexmond

Voetbalvereniging Lekvogels
Sportcomplex Het Bosch
Nieuwe Rijksweg 8, 4128 BD Lexmond
https://www.lekvogels.nl/


Muziek/toneel

Popkoor Let’s Get Started
http://www.popkoorlexmond.nl/

Drumschool Drumbase
Pad van Alting 2, 4128 BK Lexmond
Tel.nr. 0347-342 462
www.drumbase.nl


Overig

Oranjevereniging Lexmond
“Het Vaderland Getrouwe”
https://www.oranjevereniging-lexmond.nl/

Schuttersgilde St. Martinus en St. Antonius
www.schutterij-lexmond-heycop.nl

KNV EHBO afdeling Lexmond

Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop
http://www.vhlhb.nl

Algemene Lexmondse Senioren Vereniging (ALSV)


Bronvermelding / interessante websites

Vijfheerenlanden
Wikipedia
Plaatsengids
Lovlexmond