Leerbroek

Heeft u een woning gekocht in Leerbroek? Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag informatie over deze plaats.

   


Leerbroek en de gemeente Vijfheerenlanden

De plaats Leerbroek maakt onderdeel uit van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. Deze nieuwe gemeente is op 1 januari 2019 ontstaan door een fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Deze drie gemeenten zijn gelegen in de gelijknamige streek Vijfheerenlanden. Besloten moest worden tot welke provincie de nieuwe gemeente zou behoren: de gemeenten Leerdam en ook Zederik (waar Leerbroek bij hoorde) lagen namelijk in de provincie Zuid-Holland en de gemeente Vianen in de provincie Utrecht. De gemeentelijke herindeling leidde uiteindelijk tot een wijziging van de provinciegrens: besloten is dat de gehele gemeente Vijfheerenlanden tot de provincie Utrecht behoort.

De gemeente Vijfheerenlanden ligt ingeklemd tussen de rivier De Lek in het noorden en de rivier De Linge in het zuiden. De gemeente telt circa 54.000 inwoners. Vijfheerenlanden is de enige Utrechtse gemeenten ten zuiden van de Lek. De gemeente wordt primair ontsloten door de autosnelwegen A2, A15 en A27. Deze wegen zorgen voor goede verbindingen met alle steden in de randstad. De grootste kernen van de gemeente zijn de plaatsen Vianen en Leerdam.


Ligging en cijfers

Het dorp Leerbroek ligt in het oosten van de gemeente Zederik en in het noordoosten van de streek Alblasserwaard. Leerbroek is gelegen tussen de plaatsen Meerkerk en Leerdam en ongeveer halverwege tussen de steden Vianen en Gorinchem. Leerbroek telt circa 1590 inwoners en 550 woningen. Het rustige dorp is landelijk gelegen in het fraaie polderlandschap.

Onder het dorp Leerbroek valt ook de buurtschap Middelkoop en een deel van de buurtschap Weverwijk.


Betekenis Leerbroek

Op Wikipedia is hierover het volgende te lezen: “Leerbroek dankt haar naam aan de oude waterloop De Leede Broek komt van moeras. Leerbroek is dus in feite een samenvoeging van Moeras aan de Leede“.


Monumenten en bezienswaardigheden

Leerbroek telt 5 rijksmonumenten en 5 gemeentelijke monumenten. De belangrijkste bezienswaardigheid (tevens rijksmonument) is de Dorpskerk. Deze is gebouwd in de 16e eeuw. Het is een eenbeukige kerk die wordt gebruikt voor erediensten door de Hersteld Hervormde Gemeente Leerbroek.

In de omgeving zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden.


Evenementen

De Oranjevereniging organiseert diverse activiteiten, bijvoorbeeld rondom Koningsdag.
Een groot evenement dat Leerbroek, net als de omringende dorpen kent, is de feestweek die om de vijf jaar in de zomer plaatsvindt. Traditiegetrouw versiert elke buurtvereniging dan haar eigen buurt en sommige mensen decoreren zelf ook hun tuin. Hiervoor worden prijzen uitgeloofd. Tevens worden er voor jong en oud grote en kleine activiteiten georganiseerd. Tijdens de feestweek staat er een feesttent die de hele week door voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Op de zaterdag wordt er een optocht georganiseerd. De eerstvolgende feestweek staat gepland voor zomer 2021.

Tijdens de feestweek wordt ook een landgoedfair georganiseerd.

Eén keer per twee jaar vindt in het voorjaar de Leerbroekse RAI plaats. Deze beurs voor jong en oud, waarbij vele lokale ondernemers zich presenteren, wordt gehouden in Dorpshuis De Schakel.

Ook de kerkelijke gemeente organiseert plaatselijke activiteiten zoals een rommelmarkt.


Voorzieningen en faciliteiten

Leerbroek telt o.a. de volgende voorzieningen:

Onderwijs : een christelijke basisschool.
Medisch : huisartsenpraktijk inclusief apotheek, praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie.
Faciliteiten : dorpshuis, openluchtzwembad voor kinderen en een bed & breakfast accommodatie.

Qua winkels is Leerbroek o.a. voorzien van een winkel in nacht- en ondermode, woninginrichting en een winkel in (woon)accessoires en cadeauartikelen. Daarnaast is er een wekelijkse minimarkt en een slager, bakker en groenteman aan huis. Voor de overige dagelijkse/wekelijkse boodschappen kunt u terecht in omringende plaatsen als Meerkerk en Leerdam. Voorzieningen voor kinderopvang vindt u eveneens in enkele nabijgelegen woonplaatsen.

Leerbroek telt 1 kerkelijke gemeente: de Hersteld Hervormde Gemeente Leerbroek.


Verenigingsleven

Leerbroek telt enkele verenigingen, zoals:

Sport : bewegen voor ouderen, tennis en volleybal.

Overig : EHBO, Oranjevereniging, vrouwenbeweging.


Geschiedenis

Ook hiervoor raadplegen we Wikipedia. Volgens bepaalde gegevens zou Leerbroek omstreeks 1020-1025 gesticht zijn door Jan I van Arkel, die eveneens stichter van het naburige dorpje Nieuwland geweest zou zijn. Tussen (1143 en 1303) behoorde de streek tot de heren van der Lede, daarna tot het geslacht Arkel (1305-1428) en het geslacht van Egmond (1428-1560?) tot het bij de Nederlanden werd toegevoegd.

De 'Leede' (de waterloop waar het dorp naar is vernoemd) komt hier en daar nog naar voren. De oude waterloop bestaat nog altijd, maar lijkt nu niet veel meer dan een sloot. In Leerbroek/Leerdam (Dam aan de Leede) bestaat nog altijd de weg genaamd 'Recht van ter Leede'.


Verkeer/ vervoer

Leerbroek ligt in een driehoek van de snelwegen A2, A15 en A27. Hierdoor zijn steden zoals Gorinchem, Breda, Dordrecht, Utrecht en Rotterdam goed bereikbaar. De dichtstbijzijnde op-/afrit is nr 25 (Meerkerk/Noordeloos) van de snelweg A27, deze ligt op circa 5,5 kilometer en 8 autominuten afstand.

In Leerdam starten diverse provinciale wegen richting de snelwegen A2 en A27. Vanaf de op-/afrit A27 Meerkerk/Noordeloos is daarnaast de provinciale weg N214 gelegen. Deze weg verbindt de A27 met de N3 bij Papendrecht en loopt door de landelijke Alblasserwaard.

Vanuit Leerbroek zijn enkele bushaltes waar gebruik kan worden gemaakt van buslijn 72 en belbus 572 (van U-OV). Deze lijn rijdt van Meerkerk via Nieuwland en Leerbroek naar Leerdam en vice versa.

Ook kan buurtbus lijn 703 (U-OV) worden genomen. Deze lijn rijdt van Ameide via Meerkerk, Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop naar Lexmond en vice versa.

Bij de plaatsen Meerkerk en Lexmond kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van buslijn 81 ( Qbuzz). Deze rijdt van Meerkerk via Lexmond en Vianen naar Utrecht Kanaleneiland en Utrecht Centraal Station en vice versa. Vanuit Leerdam vertrekken ook diverse buslijnen.

Leerdam beschikt over een treinstation. Dit station ligt op circa 4 kilometer en 6 autominuten afstand van het centrum van Leerbroek en is gelegen aan de MerwedeLingelijn. Dit is een treindienst tussen Geldermalsen en Dordrecht (met stops in Beesd, Leerdam, Arkel, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht).


Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Leerbroek Nieuwland circa 3,5 km 5 autominuten
Leerbroek Meerkerk circa 5 km 9 autominuten
Leerbroek Leerdam circa 4 km 7 autominuten
Leerbroek Gorinchem circa 16 km 19 autominuten
Leerbroek Utrecht  circa 37 km 33 autominuten


Plattegronden


Winkels

Mijn Style.nl
Winkel voor nacht- en ondermode en woninginrichting
Raadhuisstraat 1, 4245 KG Leerbroek
Tel. 0345-599 223
https://www.mijnstyle.nl/

Leerbroekse Gezelligheid
Winkel in (woon)accessoires en cadeauartikelen.
Raadhuisstraat 3, 4245 KG Leerbroek
Tel. 0345 599 304
https://www.facebook.com/leerbroeksegezelligheid/

Voor de overige dagelijkse/wekelijkse boodschappen kunnen de inwoners van Leerbroek bijvoorbeeld terecht in Meerkerk of Leerdam. 


Weekmarkt

Elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 15.00 in het centrum van het dorp (Hoogstraat en omgeving). U vindt hier o.a. een bakker, een kaasboer, een bloemenkraam en een frituurkraam.

Op dinsdagmiddag is er een viskraam.

Ook zijn er enkele bezorgers aan huis, zoals een slager, bakker en groenteboer.


Horeca

Onder de Pannen
Restaurant, pannenkoekenhuis, bistro.
Leerbroekseweg 53, 4245 KS Leerbroek
Tel. 0345-599 485
https://onderdepannen.net/

Recreatie/ overige

Dorpshuis en sporthal De Schakel
Raadhuisplein 1, 4245 KJ Leerbroek
https://schakel-leerbroek.nl/

Momenteel wordt gewerkt aan de vernieuwbouw van het dorpshuis en de sporthal, in combinatie met een nieuw kerkelijk centrum voor de Hersteld Hervormde Gemeente Leerbroek.

Openluchtzwembad Het Spetterbad
Toegankelijk voor kinderen t/m 14 jaar
Leerbroekseweg 5/d, 4245 KR Leerbroek
http://spetterbad.nl/

Bed & Breakfast De Vrolijke Kip
Leerbroekseweg 18, 4245 KT Leerbroek
Tel. 0345-599 050
https://sites.google.com/site/devrolijkekip/


Onderwijs

Basisschool

Eben-Haëzerschool
Leerbroekseweg 7
4245 KR Leerbroek
Tel. 0345-599 567
http://ebenhaezerleerbroek.nl/


Kinderopvang

Voor faciliteiten voor kinderopvang (zoals een kinderdagverblijf, peuteropvang of buitenschoolse opvang) kunt u terecht in enkele omringende plaatsen.


Medische voorzieningen

Huisartsenpraktijk De Wiel inclusief apotheek
Hof van Leerbroek 3, 4245 LD Leerbroek
Tel: 0345-641 276 en 0345-599 234
https://www.huisartsenpraktijkdewiel.nl/

FysioTemminck
Fysiotherapie en manuele therapie
Hof van Leerbroek 1, 4245 LD Leerbroek
Tel. 06-51 142 737
https://www.fysiotemminck.nl/

Zowel de huisartsenpraktijk als de praktijk voor fysiotherapie is gevestigd in het nieuwe complex Hof van Leerbroek.


Kerken

Hersteld Hervormde Gemeente Leerbroek
Kerkgebouw: Dorpsweg 10
4245 KP Leerbroek
http://www.hhgleerbroek.nl/


Verenigingen

Sport

Meer Bewegen voor Ouderen
Locatie: Dorpshuis De Schakel, Raadhuisplein 1, 4245 KJ Leerbroek


Volleybalvereniging Set Up

Tennisclub Leerbroek
Locatie: Leerbroekseweg 5c,
4245 KR Leerbroek
https://www.tcleerbroek.nl/


Muziek/toneel

Christelijk Gemengd Koor Laudate Deum

Christelijk Kinderkoor Klein Vogelijn
Oefenlocatie: gymzaal Eben Haëzerschool,
Leerbroekseweg 7, 4245 KR Leerbroek
http://www.kinderenjeugdkoorleerbroek.nl/kinderkoor-klein-vogelijn

Christelijk Jeugdkoor Kol Sjofar

Oefenlocatie: gymzaal Eben Haëzerschool,  
Leerbroekseweg 7, 4245 KR Leerbroek
http://www.kinderenjeugdkoorleerbroek.nl/jeugdkoor-kol-sjofar


Overig

Oranjevereniging Trouw aan Oranje
http://ovleerbroek.nl/

Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenbeweging Passage
https://afdeling.passagevrouwen.nl/html/afdeling.php?afdelingID=290


Bronvermelding / Interessante links

Vijfheerenlanden
Wikipedia
Plaatsengids