Noordeloos

Heeft u een woning gekocht in Noordeloos? Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag wat extra informatie over deze plaats.


Noordeloos en de gemeente Molenlanden

De plaats Noordeloos maakt deel uit van de gemeente Molenlanden. Deze Zuid-Hollandse gemeente ligt in het landelijke deel van de streek Alblasserwaard en is op 1 januari 2019 ontstaan uit een fusie van de Zuid-Hollandse gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. De gemeente Molenlanden bestaat uit 21 plaatsen, heeft een oppervlakte van circa 192 km2 en telt ongeveer 43.500 inwoners.

Ligging en cijfers

Het dorp Noordeloos is gelegen in het landelijke deel van de Alblasserwaard, in het oosten van de gemeente Molenlanden. Kenmerkend voor het dorp is de karakteristieke lintbebouwing. De plaats telt in totaal circa 1170 inwoners en 800 woningen. Door de gunstige ligging aan de N214 en vlakbij de A27 zijn steden zoals Gorinchem, Dordrecht, maar ook Breda en Utrecht snel en goed bereikbaar.

Door het dorp loopt een veenriviertje, dat als naam De Noordeloos heeft. Dit riviertje gaat later over in de rivier de Giessen. Onder het dorp Noordeloos vallen ook de buurtschappen Den Dool, Overslingeland en een deel van de buurtschap Minkeloos.

Betekenis Noordeloos

De naam zal wellicht afkomstig zijn van "noordelijke lozing" en verwijzen naar de lozing van het overtollige water dat vroeger in de Vijfheerenlanden en het oostelijk deel van de Alblasserwaard langs drie wegen geschiedde: een noordelijke, een midden- en een zuidelijke lozing. Het lozen gebeurde wellicht via een veenriviertje dat door het dorp loopt, dat als naam De Noordeloos heeft. Dit riviertje gaat later over in de rivier de Giessen.

Monumenten en bezienswaardigheden

Noordeloos telt 15 rijksmonumenten en 42 gemeentelijke monumenten.

Middelpunt van het dorp is de tussen 1300 en 1325 gebouwde Hervormde Kerk (Bonifatiuskerk). In het beschermde dorpsgezicht staan enkele historische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw. Verder is er nog de Boterslootse Molen, een wipmolen die op vrijwillige basis de polder bemaalt. Over de rivier de Giessen (de Giessen heet hier Noordeloos) ter hoogte van het dorp liggen diverse fraaie oude bruggetjes. 


Evenementen

Noordeloos staat bekend om zijn vele activiteiten en evenementen.

Een evenement dat jaarlijks veel bezoekers trekt is de jaarmarkt, die plaatsvindt op de eerste zaterdag van augustus. Deze markt heeft meer dan 160 kramen langs de oevers van de Giessen. Ook zijn er demonstraties van ambachten, kinderattracties, muziekfestiviteiten en bezichtigingen van de Bonifatiuskerk.

Het dorp is ook bekend van het unieke jaarlijkse evenement de Nationale Kampioenschappen Kuiltjeknikkeren, dat wordt georganiseerd door het Nationaal Knikkercomité de Ovale Stuiter. Dit evenement vindt plaats op de avond voorafgaand aan de jaarmarkt.

In deze periode is er ook de Kindervakantieweek, waarin diverse activiteiten plaatsvinden zoals een Dikke-Banden-Race, een viswedstrijdVakantiebijbelclub, stoeptekenen, kleedjesmarkt en het kampioenschap kuiltjeknikkeren voor kinderen.

Ook is er één keer in de 5 jaar in de zomer, zoals bij veel dorpen in de regio, een Feestweek.

Traditiegetrouw versiert elke buurtvereniging dan haar eigen buurt en sommige mensen decoreren zelf ook hun tuin. Hiervoor worden prijzen uitgeloofd. Tevens worden er voor jong en oud grote en kleine activiteiten georganiseerd. In het dorp staat tijdens de feestweek een feesttent die de hele week door voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Op de zaterdag wordt er een optocht georganiseerd die vergelijkbaar is met een carnavalsoptocht. De eerstvolgende feestweek staat gepland voor 2022.

Verder is er o.a. het jaarlijkse hardloopevenement Loop naar de Pomp (op een zaterdag begin september) en de jaarlijkse wielerronde, traditiegetrouw de maandag na de jaarmarkt.


Voorzieningen en faciliteiten

Noordeloos telt o.a. de volgende voorzieningen:

Onderwijs: een christelijke basisschool, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang.
Medisch: een apotheekhoudend huisarts.
Faciliteiten: o.a. een openbaar zwembad, dorpshuis, sporthal, tankstation, een pinautomaat en diverse horeca- en recreatiefaciliteiten.

In 2019 is het nieuwe multifunctionele gebouw Het Noorderhuis geopend. Hier zijn de volgende voorzieningen en faciliteiten worden gehuisvest: de basisschool, het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, een sporthal en dorpshuis inclusief vergaderruimte, bibliotheek en muziekkamer.

Qua winkels heeft Noordeloos een bakkerij, een buurtwinkel, een winkel voor agri, tuin, hobby en dier, een winkel voor woninginrichting en een kringloopwinkel. 

Noordeloos telt 3 kerken: de Hervormde Gemeente Noordeloos, de Gereformeerde Kerk (Ontmoetingskerk) en de Christelijke Gereformeerde Kerk.  

Meer details over de voorzieningen vindt u verderop.

De grotere woonplaatsen Hoornaar en Meerkerk zijn op korte afstand gelegen. Hier bevinden zich ook diverse voorzieningen waar veel inwoners van Noordeloos gebruik van maken. 

Verenigingsleven

Noordeloos heeft een zeer actief verenigingsleven.

Zo zijn er o.a. de volgende verenigingen:

  • Sport: badminton, biljart, gymnastiek, hengelsport, ijsclub, voetbal, linedance en een knikkercomité.
  • Muziek/toneel: muziekvereniging, zangvereniging.
  • Overig: o.a. EHBO, Oranjevereniging, historische vereniging, verenigingsraad, dorpsberaad en een stichting voor polderevenementen.

Meer details over de verschillende verenigingen vindt u eveneens verderop.


Geschiedenis

Op de website plaatsengids wordt e.e.a. verteld over de geschiedenis van het dorp. Noordeloos is zeer waarschijnlijk in de 11e of 12e eeuw gesticht door één van de Heren van Arkel. Noordeloos was in de middeleeuwen een zogeheten hoge heerlijkheid ( een zelfstandig gebied met eigen wetten en rechtspraak) met een slot. De eerste 'heer' die in dit kader in de archieven wordt vermeld, is Arnoud van Arkel, in 1293. Na 1418 komt de hoge heerlijkheid in handen van andere adellijke geslachten, waaronder sinds 1611 de Brederodes. In 1716 wordt 't Slot aangekocht door de Gorinchemse wijnkoopman Hendrik van Barnevelt. Deze gebruikt de heerlijkheid als buitenplaats en bouwt een nieuw herenhuis op de plaats van zijn voorganger. De Van Barnevelts hielden de heerlijkheid tot 1829. Rond 1880 verrijst er een nieuw huis in neogotische stijl. In 1968 wordt dit huis afgebroken en vervangen door de huidige woning (op het Laantje, nabij de splitsing met de weg Grotewaard). Wat rest is het omgrachte terrein en de toegangsbrug. Bij de oprit liggen twee zware, mogelijk 16e-eeuwse consoles, die uit het oudste slot afkomstig kunnen zijn. De graftombe in de NH kerk van het


Verkeer en vervoer

Door de gunstige ligging (langs de provinciale weg N214 en vlakbij de A27), zijn steden zoals Gorinchem en Dordrecht, maar ook Breda, Utrecht of Rotterdam met de auto goed bereikbaar.

Ook telt Noordeloos enkele busverbindingen. Zo is er snelbus lijn 388 (Qbuzz) die Rotterdam verbindt met Utrecht via o.a. Papendrecht, Sliedrecht, Meerkerk en Vianen. Deze lijn maakt een stop in Noordeloos langs de provinciale weg N214.

Bij deze halte langs de N214 kan tevens streekbus lijn 78 (Qbuzz) worden genomen, die rijdt naar Groot-Ammers via Langerak en Nieuwpoort.

Vanuit het dorp kan gebruik worden gemaakt van streekbus lijn 75 (Qbuzz), die Sliedrecht verbindt met busstation Meerkerk A27 en diverse plaatsen aandoet waaronder Noordeloos.

Tot slot zijn er nog enkele bestelbuslijnen (Qbuzz) waar gebruik van kan worden gemaakt:

  • Bestelbus 944: deze rijdt van Noordeloos via Hoornaar naar Arkel
  • Bestelbus 945: deze lijn verbindt Noordeloos met het trein- en busstation in Gorinchem
  • Bestelbus 946: deze rijdt van Hoornaar via Noordeloos naar busstation Meerkerk A27


Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Noordeloos Hoornaar circa 4 km 6 autominuten
Noordeloos Meerkerk  circa 5 km 8 autominuten
Noordeloos Gorinchem circa 14 km 15 autominuten
Noordeloos Utrecht circa 35 km 30 autominuten
Noordeloos Breda circa 46 km 33 autominuten
Noordeloos Rotterdam circa 45 km 40 autominuten


Plattegronden

Winkels

Bakkerij Trappenburg
Noordzijde 37
4225 PJ Noordeloos
Tel. 0183-581 445

Dorpswinkel De Buurt
Noordzijde 43
Noordeloos
Tel. 06 13 85 61 51

Dick voor Mekaar Shop
Winkel voor o.a. agri, hobby, tuin en dier
Grotewaard 9
4225 PA Noordeloos
Tel. 0183-582 583
www.dickvoormekaarshop.nl/

Firma Bos & Zn Woninginrichting
Botersloot 12
4225 PP Noordeloos
Tel. 0183-581 336
www.woninginrichtingbos.nl

Woord en Daad Kringloopwinkel
Noordzijde 2
4225 PG Noordeloos
Tel. 0183-582160
https://www.woordendaad.nl/winkels/kringloopwinkel-noordeloos


Weekmarkt

Elke dinsdag van 8.30 tot 12.00 uur in het centrum van het dorp.


Horeca

Restaurant en bistro De Gieser Wildeman
Botersloot 1
4225 PR Noordeloos
Tel. (0183) 582501
http://www.degieserwildeman.nl/

Restaurant Maria Johanna Hoeve (brasserie)
Nieuwendijk 20
4225 PE  Noordeloos
Tel. . 0183-58 9524 / 06- 512 63 525
http://www.mariajohannahoeve.nl

Café ‘t Zwarte Paard
Botersloot 15
4225 PP Noordeloos
Tel. 0183-851 288
http://www.cafezwartepaard.nl/

Eetcafé en cafetaria NicoosBroer
Noordzijde 57
4225 PJ Noordeloos
Tel. 0183-513 141
http://www.nicoosbroer.nl/


Recreatie/ overig

Maria Johanna Hoeve
Bed & Breakfast, Groepsaccommodatie, Golf, Vergaderresort.
Nieuwendijk 20
4225 PE  Noordeloos
Tel. . 0183-58 9524 / 06- 512 63 525
http://www.mariajohannahoeve.nl

Bed & Breakfast Het Huis Den Dool
Botersloot 67,
4225 PS  Noordeloos
Tel. 0183-582 846
http://www.hethuisdendool.nl/

Camping De Groene Waard
Minkeloos 28, 4225 SP Noordeloos
Tel. 0183-581 286 / 06-51 07 94 64
www.groenewaard.nl

Tankstation Shell Express
Provincialeweg 1
4225 SM Noordeloos


Onderwijs

Basisscholen

Christelijke basisschool
School met de Bijbel
Noorderplein 2
4225  TR Noordeloos
Tel. 0183-581 266

Kinderopvang

Kinderdagverblijf
Kindercentrum Bobbi
Noorderplein 3
4225 TR Noordeloos
Tel. 0183-511057

Peuterspeelzaal De Torteltuin
J.A. van Vurenstraat 1
4225 RJ Noordeloos
Tel. 0183-582284
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/school/722-2/

Buitenschoolse opvang (BSO) De Nemo’s
Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van basisschool School met de Bijbel.
Dit wordt georganiseerd door kinderdagverblijf Bobbi.
Gevestigd in basisschool School met de Bijbel.
Tel. 0183-511057

Medische voorzieningen

Huisartsenpraktijk Kruithof inclusief apotheek
Kerkstraat 2-A
4225 RG Noordeloos
Tel. 0183 581 307


Kerken

Noordeloos telt 3 kerken: de Hervormde Gemeente Noordeloos, de Gereformeerde Kerk (Ontmoetingskerk) en de Christelijk Gereformeerde Kerk.

Hervormde gemeente Noordeloos
Kerkgebouw: “St. Bonifatius” Kerk,
Kerkstraat 3c, 4225 RG Noordeloos
www.hervormdnoordeloos.nl

Gereformeerde Kerk (Ontmoetingskerk)
Kerkgebouw: M.J. Veder van Hobokenstraat 15e, 4225RA Noordeloos
www.ontmoetingskerk.nl

Christelijk Gereformeerde Kerk (CGK)
Kerkgebouw: Noordzijde 1a, 4225 PG Noordeloos
www.cgknoordeloos.nl


Verenigingen 

Sport

Badmintonvereniging Smidse Smashers
Locatie: De Smidse Berg
J.A. van Vurenstraat 1
Noordeloos
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/sport/badmintonvereniging-smidse-smashers

Biljartvereniging Het Zwarte Paard
Locatie: Café ’t Zwarte Paard Botersloot 15
4225 PP Noordeloos
Tel.  0183-581011
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/sport/biljartvereniging-het-zwarte-paard/

Biljartvereniging KOT
Locatie: café OUD KROS, Noordzijde 57
4225PJ Noordeloos
Tel. 0183-581168
http://www.noordeloos.nl/biljart-kot/

Hengelsportvereniging De Giessen
Contactadres: Van Brederodestraat 62
4225 RE Noordeloos
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/sport/796-2/

IJsclub Voorwaarts
IJsclubgebouw: Botersloot 1a, Noordeloos
Contactadres: Grote Waard 2
4225 PA Noordeloos
http://www.noordeloos.nl/ijsclub-voorwaarts-4/

Sportvereniging (SV) Noordeloos (voetbal)
Nieuwendijk 10A
4225 PD Noordeloos
Tel. 0183-581750
https://www.svnoordeloos.nl/

Gym Vereniging Noordeloos
Locatie: De Smidse Berg
J.A. van Vurenstraat 1, Noordeloos
Contactadres: Noordzijde 9, 4225 PG, Noordeloos
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/sport/806-2/

Linedancegroep Purple Moon
Locatie: Het Dorpshuis, M.J. Veder van Hobokenstraat 15B
4225 RA Noordeloos
Tel. 0183-581 409
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/sport/814-2/

Nationaal Knikkercomité De Ovalen Stuiter
Tel. 06-81 98 79 40
http://www.deovalestuiter.nl/
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/sport/de-ovale-stuiter/

Zwembad de Spettertuin
Van Brederodestraat 20b, Noordeloos
telefoon: 0183 – 58 21 75
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/sport/zwembad-de-spettertuin/
www.despettertuin.nl


Muziek/toneel

Muziekvereniging Volharding

Locatie: Het Dorpshuis, M.J. Veder van Hobokenstraat 15B
4225 RA Noordeloos
Secretariaat: Nieuwendijk 8a
4225 PD  Noordeloos
www.volhardingnoordeloos.nl
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/algemeen/muziekver-volharding/

Christelijke zangvereniging Con Amore
Gemengd regiokoor, repeteert in de Christelijk Gereformeerde Kerk Noordeloos
https://www.cgknoordeloos.nl/koren/con-amore/start


Overig

EHBO Vereniging, afdeling Noordeloos
Tel. Secretaris: 06-12 15 88 55
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/algemeen/ehbo-afd-noordeloos/

Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos
Secretariaat: Dorpsweg 104
422 LK Hoogblokland.
Tel. 0183-561 295
http://www.historischevereniging.nl/

Oranjevereniging Wilhelmina Noordeloos
Contactadres: Grotewaard 21
4225 PB Noordeloos
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/algemeen/oranjevereniging-wilhelmina/

Verenigingsraad Noordeloos
Secretariaat: Dreef 21
4225 RL Noordeloos
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/algemeen/verenigingsraad-2/

Dorpsberaad Noordeloos
http://www.noordeloos.nl/verenigingen/algemeen/dorpsberaad-noordeloos/

Stichting Polderevenementen Noordeloos
Contactadres: Grotewaard 8
4225 PA Noordeloos
Tel. 0183 - 58 22 00
http://www.polderevenementen.nl/

Christelijk-maatschappelijke Vrouwenvereniging Passage Noordeloos
Secretariaat: tel. 0183-589015
http://afdeling.passagevrouwen.nl/html/index.php?afdelingID=291

http://www.noordeloos.nl/verenigingen/algemeen/passages/


Bronvermelding / interessante websites

Molenlanden
Wikipedia
Plaatsengids