Nieuwland

Heeft u een woning gekocht in Nieuwland? Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag informatie over deze plaats!


Nieuwland en de gemeente Vijfheerenlanden

De plaats Nieuwland maakt onderdeel uit van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. Deze nieuwe gemeente is op 1 januari 2019 ontstaan door een fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Deze drie gemeenten zijn gelegen in de gelijknamige streek Vijfheerenlanden. Besloten moest worden tot welke provincie de nieuwe gemeente zou behoren: de gemeenten Leerdam en ook Zederik (waar Nieuwland bij hoorde) lagen namelijk in de provincie Zuid-Holland en de gemeente Vianen in de provincie Utrecht. De gemeentelijke herindeling leidde uiteindelijk tot een wijziging van de provinciegrens: besloten is dat de gehele gemeente Vijfheerenlanden tot de provincie Utrecht behoort.

De gemeente Vijfheerenlanden ligt ingeklemd tussen de rivier De Lek in het noorden en de rivier De Linge in het zuiden. De gemeente telt circa 54.000 inwoners. Vijfheerenlanden is de enige Utrechtse gemeenten ten zuiden van de Lek. De gemeente wordt primair ontsloten door de autosnelwegen A2, A15 en A27. Deze wegen zorgen voor goede verbindingen met alle steden in de randstad. De grootste kernen van de gemeente zijn de plaatsen Vianen en Leerdam.

   


Ligging en cijfers

Het dorp Nieuwland ligt in het noordoosten van de streek Alblasserwaard. De plaats ligt ten zuiden van Meerkerk, ten westen van Leerdam en ligt in het westen vlakbij de snelweg A27. Nieuwland telt circa 1016 inwoners en 393 woningen. Onder Nieuwland valt ook het buurtschap Geer. Het buurtschap Achterdijk valt ook grotendeels onder Nieuwland. Het rustige dorp is landelijk gelegen in het fraaie polderlandschap.


Betekenis Nieuwland

Op Wikipedia is te lezen dat Nieuwland tot het jaar 1725 Nouland werd genoemd. Deze naam is vernoemd naar de polders Kort en Lang Nouland. Het is niet bekend waar de naam Nouland vandaan komt.


Monumenten en bezienswaardigheden

Nieuwland telt 4 rijksmonumenten en 8 gemeentelijke monumenten. Dit zijn voornamelijk oude boerderijen.

Ook een bezienswaardigheid (tevens rijksmonument) is de monumentale Hervormde Kerk, welke de naam St. Barbara heeft. Over de geschiedenis hiervan kunt u meer lezen op de website van de Hervormde Kerk van Nieuwland. Hier is o.a. te lezen dat het kerkgebouw door de heer Jan van Arkel is gesticht in of vlak voor 1304. Andere bronnen spreken over 1025 als stichtingsjaar. De toren van de kerk dateert uit de vroege veertiende eeuw. Oorspronkelijk is de kerk in een kruisvorm gebouwd. Halverwege de 20e eeuw is de kerk ingrijpend gerenoveerd, evenals in 1982.

In de omgeving zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden.

Evenementen

Elk jaar vindt er een rommelmarkt plaats op een zaterdag in mei. Deze wordt georganiseerd door de Hervormde Kerk van Nieuwland.

De Oranjevereniging organiseert ook diverse activiteiten. Rondom Koningsdag zijn er festiviteiten zoals een playbackshow, beachvolleybaltoernooi en een vossenjacht. Ook vinden er activiteiten plaats zoals bijvoorbeeld een damtoernooi, een bingoavond, een seniorenavond en een winterfair.

Een ander groot evenement dat Nieuwland, net als de omringende dorpen kent, is de feestweek die om de vijf jaar in de zomer plaatsvindt. Traditiegetrouw versiert elke buurtvereniging dan haar eigen buurt en sommige mensen decoreren zelf ook hun tuin. Hiervoor worden prijzen uitgeloofd. Tevens worden er voor jong en oud grote en kleine activiteiten georganiseerd. Tijdens de feestweek staat er een feesttent die de hele week door voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Op de zaterdag wordt er een optocht georganiseerd die vergelijkbaar is met een carnavalsoptocht.. De eerstvolgende feestweek staat gepland voor zomer 2020.


Voorzieningen en faciliteiten

Nieuwland telt o.a. de volgende voorzieningen:

  • Onderwijs: een christelijke basisschool en een peuteropvang
  • Medisch: voor bijvoorbeeld huisartsenzorg of fysiotherapie kunt u terecht in de omliggende plaatsen
  • Faciliteiten: dorpshuis, verenigingsgebouw, camping, mini-camping en openluchtspeelterrein

Qua winkels is Nieuwland o.a. voorzien van een zendingswinkeltje, een biologische boerderijwinkel en een kaasboerderij. Daarnaast is er een wekelijkse minimarkt en een slager, bakker en groenteman aan huis. Voor de overige dagelijkse/wekelijkse boodschappen kunt u terecht in omringende plaatsen als Meerkerk, Arkel en Leerdam.

Nieuwland telt 1 kerkelijke gemeente: de Hervormde Gemeente Nieuwland.


Verenigingsleven

Nieuwland telt enkele verenigingen, zoals:

  • Sport: damclub, ijsclub en tafeltennis
  • Overig: EHBO, Oranjeverenigingen, vrouwenbeweging en een visvereniging. Ook wordt er “bewegen voor ouderen” georganiseerd


Geschiedenis

Nieuwland is één van de oudste dorpen van de regio. Het dorp is vermoedelijk in 1025 gesticht door Jan van Arkel. Tot het jaar 1725 werd Nieuwland Nouland genoemd. Vernoemd naar de polders Kort en Lang Nouland. Tot 1986 was Nieuwland een zelfstandige gemeente. Er is op internet verder niet veel te vinden over de geschiedenis van het dorp. Wel is er informatie te vinden over de geschiedenis van de Hervormde Kerk (zie ook bij “monumenten en bezienswaardigheden”).

Nieuwland heeft een kleine kern. In het landelijke buitengebied liggen diverse wegen met een watertje erlangs. Hier vindt u met name agrarische bebouwing.


Verkeer en vervoer

Door de gunstige ligging vlakbij de snelweg A27 (afrit 25 Meerkerk/Noordeloos ligt op circa 5 autominuten afstand) zijn steden zoals Gorinchem, Breda, Utrecht of Rotterdam goed bereikbaar. In circa 35 autominuten kunt u in Breda, Utrecht of Rotterdam zijn.

Vanaf de op-/afrit A27 Meerkerk/Noordeloos is daarnaast de N214 gelegen. Deze weg verbindt de A27 met de N3 bij Papendrecht en loopt door de landelijke Alblasserwaard.

Vanuit Nieuwland zijn enkele bushaltes waar gebruik kan worden gemaakt van buslijn 72 en belbus 572 (van U-OV). Deze lijn rijdt van Meerkerk via Nieuwland en Leerbroek naar Leerdam en vice versa.

Bij de Bazelbrug (op circa 1,5 kilometer afstand van het centrum van Nieuwland) is ook een bushalte. Hier kan gebruik worden gemaakt van buslijn 81 (Qbuzz). Deze rijdt van Meerkerk busstation A27 via Meerkerk, Lexmond en Vianen naar Utrecht Kanaleneiland en Utrecht Centraal Station en vice versa. Bij het busstations A27 Meerkerk kan eveneens gebruik worden gemaakt van snelbus 387 (Qbuzz) die Utrecht verbindt met Gorinchem.

Leerdam beschikt over een treinstation. Dit station ligt op circa 6,5 kilomter afstand van het centrum van Nieuwland. Ook Arkel heeft een treinstation. Deze stations zijn gelegen aan de MerwedeLingelijn, een treindienst tussen Geldermalsen en Dordrecht (met stops in Beesd, Leerdam, Arkel, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht).


Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Nieuwland Leerbroek circa 3,5 km 5 autominuten
Nieuwland Meerkerk circa 4 km 7 autominuten
Nieuwland Leerdam circa 6,5 km 9 autominuten
Nieuwland Gorinchem circa 13 km 14 autominuten
Nieuwland Utrecht  circa 33 km 28 autominuten


Plattegronden

Winkels

’t Zendingswinkeltje
Dorpsplein 1
4243 JC Nieuwland
Tel. 0183 352 781
www.hervormdnieuwland.nl/zendingswinkeltje/

Biologische Boerderijwinkel
De Groene Geer

Geer 30
4243 JS Nieuwland
Tel. 0183-353 276
https://www.degroenegeer.nl

Kaasboerderij De Kastanjehoeve
Breezijde 29
4243 JN Nieuwland
Tel. 0183-561 278

Voor de overige dagelijkse/wekelijkse boodschappen kunnen de inwoners van Nieuwland bijvoorbeeld terecht in Meerkerk, Arkel of Leerdam.


Horeca

Nieuwland heeft geen horecavoorzieningen.


Weekmarkt

Elke zaterdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur in het centrum van het dorp (Kerkplein). U vindt hier o.a. een bakker, een kaasboer, een bloemenkraam en een frituurkraam.

Ook zijn er enkele bezorgers aan huis, zoals een slager, bakker en groenteboer.


Recreatie/ overig

Dorpshuis Brandpunt
Torenstraat 2
4243 JA Nieuwland

Verenigingsgebouw De Dijk
Achterdijk 45
4243TM Nieuwland

Camping De Grienduil
Geer 25
4243 JS Nieuwland
Tel. 0183-351 512
http://www.degrienduil.nl/

Minicamping De Groene Geer
Geer 30, 4243 JS Nieuwland
Tel. 0183-353 276
http://www.degroenegeer.nl/

Benschop Speelplezier
O.a. openluchtspeelterrein en verkoop van buitenspeeltoestellen.
Smalzijde 25 b
4243 JP Nieuwland
Tel. 0183-56 11 72
https://www.benspelen.nl/

Onderwijs

Basisschool

School met de Bijbel Het Fundament

Verduinstraat 8
4243 JZ Nieuwland
Tel.nr. 0183-35 22 24
https://www.hetfundamentnieuwland.nl/

Kinderopvang

Kinderdagverblijf en BSO

Kinderdagverblijf De Hummeltjeshoeve

Gevestigd naast basisschool Het Fundament
Verduinstraat 8
4243 JZ Nieuwland
https://www.dehummeltjeshoeve.nl/locaties/nieuwland

Peuteropvang Pinkeltje
Torenstraat 4
4243 JA Nieuwland
Tel. 0183-35 38 76
https://www.dehummeltjeshoeve.nl/locaties/nieuwland

BSO De Klaproos
Torenstraat 4
4243 JA Nieuwland
https://www.dehummeltjeshoeve.nl/locaties/nieuwland


Medische voorzieningen

Nieuwland heeft geen eigen huisartspraktijk. Voor huisartsenzorg kunt u bijvoorbeeld terecht in de praktijk in Leerbroek.


Kerken

Hervormde gemeente Nieuwland
Kerkgebouw: Zijlkade 1
4243 JD Nieuwland
www.hervormdnieuwland.nl


Verenigingen

Sport

Damvereniging NDV
Locatie: Dorpshuis Brandpunt
Torenstraat 2,
4243 JA Nieuwland
www.kndb.nl/verenigingen/dv1019/

IJsclub De Vliet
https://www.facebook.com/devliet/

Meer bewegen voor ouderen
Locatie: Dorpshuis Brandpunt,
Torenstraat 2
4243 JA Nieuwland
http://zederikinbeweging.nl/wp-content/uploads/2015/06/Inventarisatie-Sport-en-beweegaanbod-Gemeente-Zederik2.pdf

Tafeltennisvereniging Tavernie
Dorpshuis Brandpunt
Torenstraat 2
4243 JA Nieuwland
http://tavernie.nl/

Visvereniging ’t Weeraaltje
http://www.weeraaltje.nl/


Overig

EHBO vereniging Afdeling Nieuwland
http://ehbo-nieuwland.jouwweb.nl/

Oranjevereniging Nieuwland
https://www.facebook.com/Oranjevereniging-Nieuwland-1470132503296176

Oranjevereniging Beatrix Achterdijk
https://www.facebook.com/Oranjevereniging-Beatrix-Achterdijk-435552559864740

Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenbeweging Passage Leerbroek/Nieuwland
https://afdeling.passagevrouwen.nl/html/afdeling.php?afdelingID=290


Bronvermelding / interessante websites

Wikipedia
Vijfheerenlanden
Plaatsengids