Meerkerk

Heeft u een woning gekocht in Meerkerk? Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag informatie over Meerkerk.

Meerkerk en de gemeente Vijfheerenlanden

Het dorp Meerkerk onderdeel uit van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. Deze nieuwe gemeente is op 1 januari 2019 ontstaan door een fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Deze drie gemeenten zijn gelegen in de gelijknamige streek Vijfheerenlanden. Besloten moest worden tot welke provincie de nieuwe gemeente zou behoren: de gemeenten Leerdam en ook Zederik (waar Ameide en Tienhoven bij hoorden) lagen namelijk in de provincie Zuid-Holland en de gemeente Vianen in de provincie Utrecht. De gemeentelijke herindeling leidde uiteindelijk tot een wijziging van de provinciegrens: besloten is dat de gehele gemeente Vijfheerenlanden tot de provincie Utrecht behoort.

De gemeente Vijfheerenlanden ligt ingeklemd tussen de rivier De Lek in het noorden en de rivier De Linge in het zuiden. De gemeente telt circa 54.000 inwoners. Vijfheerenlanden is de enige Utrechtse gemeenten ten zuiden van de Lek. De gemeente wordt primair ontsloten door de autosnelwegen A2, A15 en A27. Deze wegen zorgen voor goede verbindingen met alle steden in de randstad. De grootste kernen van de gemeente zijn de plaatsen Vianen en Leerdam.

   


Ligging en cijfers

Meerkerk is gelegen in het westen van de gemeente Vijfheerenlanden en in het noordoosten van de streek Alblasserwaard (het zuidelijke deel van het Groene Hart), tussen de steden Vianen en Gorinchem in.

De plaats telt in totaal circa 3809 inwoners en 1687 woningen. Onder het dorp Meerkerk valt ook een deel van de buurtschap Weverwijk (het andere deel valt onder Leerbroek), een deel van het buurtschap Bazeldijk (het andere deel valt onder het dorp Hoogblokland) en het grootste deel van de buurtschap Broek (het andere deel valt onder Ameide). Tussen Meerkerk en Ameide stroomt de Oude Zederik, dwars door het natuurgebied de Zouweboezem, dat aan de noordkant van Meerkerk ligt. Aan de oostzijde van het dorp ligt het Merwedekanaal en aan de westkant grenst de plaats aan de snelweg A27. Door de gunstige ligging aan de A27 zijn steden zoals Gorinchem, Breda en Utrecht snel en goed bereikbaar. Langs de A27 is een groot bedrijventerrein gelegen.

De gemeente Vijfheerenlanden kent drie gemeentehuizen, waarvan er één gevestigd is in Meerkerk (het kantoor van de voormalige gemeente Zederik).

Betekenis Meerkerk

Waarschijnlijk is het dorp vernoemd naar een stuk land genaamd het Meer, dat vlak bij een kerk lag.


Monumenten en bezienswaardigheden

Een object dat al van verre te zien is en kenmerkend is voor Meerkerk, is de watertoren. De toren is bijna 60 meter hoog en heeft een opslagcapaciteit van circa 560 m3. De toren werd gebouwd in 1936 en is tegenwoordig een rijksmonument. In 2010 werd de watertoren verkocht, waardoor hij voor het eerst in particuliere handen kwam.

Een ander rijksmonument is de Hervormde Kerk aan de Kerkstraat, die oorspronkelijk is gebouwd rond 1400. Na een grote brand in 1828 bleef alleen het koor, waarin tegenwoordig het orgel staat, behouden. De rest is aanmerkelijk kleiner weer nieuw opgebouwd.

Aan de Zouwendijk staat een monumentale Hofstede (1640).

Meerkerk telt in totaal 10 rijksmonumenten en 22 gemeentelijke monumenten.

Net buiten het dorp staat de Bonkmolen, een mooie wipwatermolen. Meerkerk is een geliefde plek voor waterrecreatie: in de zomermaanden ligt het Merwedekanaal hier vol met passanten. Aan de noordzijde van het dorp ligt het prachtige beschermde natuurgebied Zouweboezem.Evenementen

Er vinden diverse evenementen plaats in Meerkerk. Eén van de bekendste is het jaarlijkse Tractorpulling festijn. Tractor pulling (ook wel Trekker Trek genoemd)is een motorsport, waarin men met een tractor een zware slede over een zo groot mogelijke afstand moet slepen. Het is ontstaan in Noord-Amerika en in de jaren 70 van de vorige eeuw in Nederland geïntroduceerd. De Nederlandse truck- en tractorpullingorganisatie NTTO organiseert de wedstrijden in Nederland.

Een ander groot evenement dat Meerkerk kent, is de feestweek die om de vijf jaar in de zomer plaatsvindt. Traditiegetrouw versiert elke buurtvereniging dan haar eigen buurt en sommige mensen decoreren zelf ook hun tuin. Hiervoor worden prijzen uitgeloofd. Tevens worden er voor jong en oud grote en kleine activiteiten georganiseerd. Tijdens de feestweek staat er een feesttent die de hele week door voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Op de zaterdag wordt er een optocht georganiseerd die vergelijkbaar is met een carnavalsoptocht.. De eerstvolgende feestweek staat gepland voor zomer 2019.

Ook bekend is de jaarlijkse grote boel- en rommelmarkt. Andere (jaarlijkse) evenementen zijn o.a. de wielerronde, de kermis, een zomer- en kerstfair, de Zederikdagen en activiteiten rondom Koningsdag.


Voorzieningen en faciliteiten

Meerkerk telt o.a. de volgende voorzieningen:

 • Onderwijs: een christelijke basisschool, een openbare basisschool, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang.
 • Medisch: een gezondheidscentrum met huisarts, apotheek, tandarst en fysiotherapie. Daarnaast heeft Meerkerk ook een dierenkliniek.
 • Faciliteiten: o.a. dorpshuis/sporthal De Linde, bibliotheek, gymnastiekzaal, hotel inclusief vergaderzalen, bed & breakfast, camping, tankstations, een pinautomaat en diverse horecavoorzieningen.

Qua winkels telt Meerkerk o.a. een supermarkt, bakkerij, slagerij, groentezaak, drogist, bloemist, boekhandel, modezaak, interieur- en stoffenwinkel, wielersportwinkel, kapsalons, fietsenzaak, bouwmarkt, witgoedwinkel, reisbureau, ijsboerderij en een winkel voor computer(service), telefonie etc.

Meerkerk telt 4 kerken: de Hervormde Gemeente Meerkerk, de Gereformeerde Kerk (Ichtuskerk), de Christelijk Gereformeerde kerk en de Christengemeente Meerkerk.

Meer details over de voorzieningen vindt u verderop.

Verenigingsleven

Meerkerk heeft een actief verenigingsleven. Zo zijn er o.a. de volgende verenigingen:

 • Sport: badminton, biljart, gymnastiek, hengelsport, ijsclub, karate, tafeltennis, tennis, volleybal, voetbal
 • Muziek/toneel: muziekvereniging, interkerkelijk koor, ouderenkoor en een toneelgroep.
 • Overig: ehbo, oranjevereniging en ouderenbonden.

Meer details over de verschillende verenigingen vindt u eveneens verderop.


Geschiedenis

Hierover is op Wikipedia het één en ander te vinden. Het dorp is rond het jaar 1000 gesticht als nederzetting. De naam komt als eerst voor in documenten van het jaar 1266. Waarschijnlijk is het vernoemd naar een stuk land genaamd het Meer, dat vlak bij een kerk lag. Rond 1418 heersten de Heeren van Brederode over het gebied. Tussen de Brederodes en de Van Arkels werd soms strijd geleverd, waarbij ook Meerkerk betrokken was. Keizer Napoleon van Frankrijk liet in het begin van de negentiende eeuw langs Meerkerk een weg aanleggen die deel uitmaakte van de route Parijs-Amsterdam.

In 1825 werd het Zederikkanaal geopend (gebruik makend van het kanaal de Oude Zederik, dat sinds 1370 bestond). In 1893 werd het kanaal vervangen door het Merwedekanaal. Het Merwedekanaal was een onderdeel van de Amsterdam-Gorinchem route. Het kanaal wordt nog steeds druk bevaren, zowel door de beroepsscheepvaart als door recreanten.  

De oude draaibruggen die Meerkerk rijk was zijn vervangen door moderne ophaalbruggen. Een brug over een rivier of kanaal is natuurlijk een kostbare zaak. Als alternatief zijn er soms pontjes, en in het verleden zijn ook op een aantal plekken schipbruggen geweest. De laatste schipbrug die in Nederland in gebruik was, was de Kraneschipbrug in het Merwedekanaal in Meerkerk. Deze heeft tot 1988 dienst gedaan, is in 1997 opgeknapt en verhuisd naar het Maritiem Museum in Rotterdam.

In Meerkerk ligt ook nog een oude sluis, de Zederiksluis. Dit is tegenwoordig alleen een spuisluis van de Oude Zederik naar het Merwedekanaal. 


Verkeer en vervoer

Door de gunstige ligging aan de A27 zijn steden zoals Gorinchem, Breda, Utrecht of Rotterdam goed bereikbaar (zowel met de auto als het openbaar vervoer). Binnen 30 autominuten kunt u in Breda, Utrecht of Rotterdam zijn. Vanaf de op-/afrit A27 Meerkerk/Noordeloos is daarnaast de N214 gelegen. Deze weg verbindt de A27 met de N3 bij Papendrecht en loopt door de landelijke Alblasserwaard.

Ook telt Meerkerk diverse busverbindingen. Zo kan er gebruik worden gemaakt van streekbuslijn 81 (Qbuzz). Deze rijdt van Meerkerk busstation A27 via Lexmond, Vianen en Utrecht Kanaleneiland naar Utrecht Centraal Station en vice versa.

Daarnaast is er belbus 72 (U-OV), die Meerkerk verbindt met Leerdam. Ook is er nog buurtbus lijn 703 (U-OV), welke rijdt van Ameide via Meerkerk, Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop naar Lexmond en vice versa.

Langs de A27 buiten Meerkerk staat het busstation Meerkerk, Knooppunt A27 (voorheen Meerkerk P+R). Hier worden overstappen geboden in verschillende richtingen. De volgende lijnen stoppen hier:

 • Qbuzz Streekbuzzlijn 75 (Sliedrecht Burgemeester Winklerplein - Meerkerk Knooppunt A27)
 • Qbuzz Streekbuzzlijn 79 (Meerkerk Knooppunt A27 - Hoornaar - Gorinchem)
 • Qbuzz Streekbuzzlijn 80 (Meerkerk Knooppunt A27 - Arkel - Gorinchem)
 • Qbuzz Snelbuzzlijn 387 (Utrecht Centraal Jaarbeurszijde - Gorinchem Station)
 • Qbuzz Snelbuzzlijn 388 (Utrecht Centraal Jaarbeurszijde - Rotterdam Kralingse Zoom)
 • U-OV belbuslijn 572 (Meerkerk Knooppunt A27 - Leerdam)


Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Meerkerk Ameide  circa 6 km 10 autominuten
Meerkerk Lexmond  circa 7 km 11 autominuten
Meerkerk Gorinchem circa 14 km 15 autominuten
Meerkerk Vianen circa 11 km 14 autominuten
Meerkerk Leerdam circa 10 km 15 autominuten
Meerkerk Utrecht circa 29 km 30 autominuten
Meerkerk Dordrecht  circa 34 km 27 autominuten
Meerkerk Breda  circa 46 km 33 autominuten
Meerkerk Rotterdam circa 48 km 37 autominuten


Plattegronden


Winkels

Supermarkt Plus Versteeg
Raadhuisplein 6
4231 BZ Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1366
www.plus.nl

Irene’s Ambachtelijke Bakkerswinkel
Raadhuisplein 1C
4231BZ Meerkerk
Tel.nr. 0183-70 1093
www.irenesambachtelijkebakkerswinkel.nl

Ambachtelijke Slagerij Meerkerk
Raadhuisplein 3
4231 BZ Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 4409
www.ambachtelijkeslagerijmeerkerk.nl/

Groentewinkel De Snelle Pieper
Raadhuisplein 2
4231 BZ Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2242

Care & Beauty Drogisterij Michiel
Burg. Sloblaan 1A. 4231 AA Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2001
www.diodrogist.nl/dio-drog-parf-meerkerk-meerkerk-4231

Boekhandel Ritmeester
Tolstraat 34
4231 BC Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1108
www.boekhandelritmeester.nl

Van der Leeden Tweewielers
Burg. Sloblaan 3A
4231 AA Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2528
www.vanderleeden.nl/

HUBO Meerkerk (bouwmarkt)
Nijverheidsstraat 2
4231 AC Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1405
https://www.hubo.nl/meerkerk

Zwijnenburg Mode
Tolstraat 17
4231 BB Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1401
https://www.zwijnenburgmode.nl/

Creatief Wonen
Stoffen, (brei)garen en interieur
Dorpsplein 7
4231 BA Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1409

Bloembinderij In de Watermolen
Kerkstraat 4
4231 BX Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 3124
http://www.indewatermolen.nl

Bloemisterij ’t Onderhuis
Gorinchemsestraat 74
4231 BJ Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1397
https://www.onderhuis.com/

Plieger Wielersport
Gorinchemsestraat 78
4231 BJ Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2479
http://www.pliegerwielersport.nl/

IJsboerderij Middelbroeck
Broekseweg 17A
4231 VC Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1829
www.middelbroeck.nl

STB computer service
Raadhuisplein 1 B
4231 BZ Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 9900
www.stbcomputers.nl


Weekmarkt

Elke zaterdagochtend van 8.00 tot 12.00 uur aan de Prinses Marijkeweg en omgeving. U vindt hier o.a. een broodkraam, kaasboer, kippenboer, groenteman en een kraam met sokken en ondergoed.


Horeca

Hotel Tulip Inn Meerkerk
Energieweg 116, 4231 DJ Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2198
http://www.tulipinnmeerkerk.nl/nl

Restaurant La Place
Energieweg 116, 4231 DJ Meerkerk
Tel. 030-3000587
www.laplace.com/nl/vestigingen/meerkerk

Starbucks-café
Energieweg 116, 4231 DJ Meerkerk
http://www.starbucks.nl/store/90101/NL/Meerkerk-A27-/Energieweg-116-Meerkerk-ZH-4231-DJ

McDonalds Restaurant Meerkerk
Energieweg 118
4231 DJ Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1704
www.mcdonaldsrestaurant.nl/meerkerk/restaurants/mcdonalds-meerkerk

Eeterij Het Kleine Brughuis
Dorpsplein 2
4231 BA Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2208

Chin.-Indisch Restaurant De Lange Muur
Tolstraat 32
4231 BC Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1799

Bar-eetcafé De Gouden Leeuw
Dorpsplein 4
4231 BA Meerkerk
Tel.nr. 0183-78 5281
www.bar-eetcafedegoudenleeuw.nl/

Pizzeria Meerkerk
Dorpsplein 5
4231 BA Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 9555
www.pizzeriameerkerk.nl

Restaria De Halte
Tolstraat 6
4231 BC Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1414
www.restariadehalte.nl


Tankstations


Tankstation Tango
Energieweg 117A, Meerkerk

Lukoil Meerkerk
Beemdweg 4c
4221 LV Hoogblokland
Tel.nr. 0183-35 9360

Autofood Tankstation
Ambachtstraat 1
4231 Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 3227

Shell Tankstation
Rijksweg A27 1,
4231 EE Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1251

Rotonde Tankstation Meerkerk
Zouwendijk 125, 4231 CD Meerkerk
Tel.nr. 0184-617 400


Overige

Bibliotheek Servicepunt Meerkerk
Pr. Marijkeweg 1,
4231 BP Meerkerk
Tel.nr. 078 620 5500
www.debibliotheekaanzet.nl/klantenservice/openingstijden/servicepunt-meerkerk.html

Dorpshuis en Sporthal De Linde
Lindenstraat 1
4231 Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2734
www.facebook.com/delindemeerkerk/?ref=page_internal

www.delindemeerkerk.nl

SVR Camping De Victorie
Broekseweg 75-77
4231 VD  Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2741
www.campingdevictorie.nl/home/1

SVR Camping Boogert
Broekseweg 61
4231 VD Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 2270
www.campingboogert.nl

Broeks Bed en Brood (Bed & Breakfast)
Broekseweg 34
4231 VE Meerkerk
Tel. 0183-60 1660
http://www.broeksbedenbrood.nl/


Onderwijs

Christelijke basisschool De Rank
Blommendaal 6
4231 Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1387
www.cbsderankmeerkerk.nl/

Openbare basisschool De Springplank
Burgemeester Sloblaan 14
4231 Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1788
www.despringplankobs.nl/


Kinderopvang

Peuterspeelzaal De Grollenbollen
Burgemeester Sloblaan 14
4231 AA Meerkerk
Tel.nr. 0183-35 1064
www.skcn.nl/algemeen/locaties/grollebollen

Buitenschoolse opvang Torenkanjers
Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van zowel CBS De Rank als OBS De Springplank
Gevestigd in basisschool De Rank.
Blommendaal 6
4231 Meerkerk
www.skcn.nl/algemeen/locaties/torenkanjers


Medische voorzienigen

In 2013 is een nieuw gezondheidscentrum gerealiseerd, vlakbij de watertoren. Hierin is een huisartsenpraktijk met apotheek gevestigd, evenals een tandartspraktijk en een praktijk voor fysiotherapie. Daarnaast heeft Meerkerk ook een dierenkliniek.

Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Meerkerk
Watertoren 1
4231 WT Meerkerk
Tel: 0183-35 1300
www.huisartsenmeerkerk.nl

Tandartspraktijk De Watertoren
Watertoren 3
4231 WT Meerkerk
Tel.nr. 0183 - 35 1633
www.tandartspraktijkdewatertoren.nl/

Fysiocentrum Meerkerk
Watertoren 5
4231 Meerkerk
Tel.nr. 0183 - 35 1619
www.fysiocentrummeerkerk.nl/

Dierenkliniek Meerkerk
Bazeldijk 18
4231 ZD Meerkerk
Tel.nr. 0183 - 35 1208
www.dierenkliniekmeerkerk.nl


Kerken

Meerkerk telt 4 kerken: de Hervormde Gemeente Meerkerk, de Gereformeerde Kerk (Ichtuskerk), de Christelijk Gereformeerde kerk en de Christengemeente Meerkerk.

Hervormde gemeente Meerkerk
Kerkgebouw: Ankerstraat 1
4231 AA Meerkerk
Tel.nr. 06-36 42 28 28
www.hervormdmeerkerk.nl/

Gereformeerde Kerk (Ichthuskerk)
Kerkgebouw: Burgemeester Sloblaan 23, Meerkerk
www.ichthusweb.nl

Christelijk Gereformeerde Kerk
Kerkgebouw: Tolstraat 47
4231 BB Meerkerk
www.cgk.nl/kerken

Christengemeente Meerkerk
Blommendaal 4, Meerkerk
www.christengemeentemeerkerk.n


Verenigingen


Sport

Gymnastiek Vereniging Meerkerk (GVM)
Gymzaal de Pukkel, Blommendaal 4
4231 DC Meerkerk
www.gvm-meerkerk.nl/

Hengelsportvereniging De Karper
www.dekarpermeerkerk.mijnhengelsportvereniging.nl/

IJsclub Zederik
Zederikkade 4
4231 GZ Lexmond
www.ijsclubzederik.nl

Tafeltennisvereniging MTTV Meerkerk
Speellocatie: sporthal De Linde
Lindenstraat 1
4231 DT Meerkerkwww.mttvmeerkerk.nl/

Tennisclub Meerkerk (TCM)
Rijskadeveld 17
4231 DZ Meerkerk
www.tcm-meerkerk.nl/

Volleybalvereniging Volley Meerkerk ‘95
Speellocatie: sporthal De Linde
Lindenstraat 1
4231 DT Meerkerk
www.volleymeerkerk.nl/

Voetbalvereniging SV Meerkerk
Sportcomplex 't Hoog
Burggraaf 5, 4231 ZJ  Meerkerk
www.svmeerkerk.nl/

Muziek/toneel:

Muziekvereniging Euphonia Meerkerk
Contactadres:  't Laantje 8
4231 BL Meerkerk
www.euphoniameerkerk.nl/

Interkerkelijk koor His Inspiration
Locatie: Ichthuskerk
Burg. Sloblaan 23, Meerkerk
www.hisinspiration.nl/

Regiokoor Musica Pro Deo
Locatie: Energieweg 1, Meerkerk
www.musicaprodeo.jimdo.com/

Toneelgroep Meerkerk


Overig

EHBO kring Meerkerk

Oranjevereniging Wilhelmina Meerkerk
www.oranjeverenigingmeerkerk.nl/

Ondernemers Vereniging Meerkerk (OVM)
http://ovm-meerkerk.nl/

Meerkerkse Senioren

Protestants Christelijke Ouderen Bond
www.pcob.nl/uw-afdeling/meerkerk/wie-zijn-wij-183

Stichting Vrienden van Historisch Meerkerk


Bronvermelding / Interessante websites

Vijfheerenlanden
Wikipedia
Plaatsengids
Meerkerk