Nieuwpoort / Langerak

Heeft u een woning gekocht in Nieuwpoort of Langerak? Of overweegt u een woning te kopen in een van deze woonplaatsen? Wij geven u graag informatie.


Langerak/Nieuwpoort en de gemeente Molenlanden

Het dorp Langerak en het vestingstadje Nieuwpoort maken deel uit van de gemeente Molenlanden. Deze Zuid-Hollandse gemeente ligt in het landelijke deel van de streek Alblasserwaard en is op 1 januari 2019 ontstaan uit een fusie van de Zuid-Hollandse gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. De gemeente Molenlanden bestaat uit 21 plaatsen, heeft een oppervlakte van circa 192 km2 en telt ongeveer 43.500 inwoners.


        

Ligging en cijfers

Nieuwpoort en Langerak zijn gelegen in het noorden van de Alblasserwaard, aan de noordoostkant van de gemeente Molenwaard aan de rivier De Lek. Nieuwpoort heeft een oppervlakte van ongeveer 73 ha, het aantal inwoners is circa 1373 en er zijn circa 575 woningen. Langerak heeft een oppervlakte van ongeveer 1122 ha, telt in totaal circa 1782 inwoners en circa 635 woningen. Het buurtschap Waal is een onderdeel van Langerak.

Nieuwpoort is een oud vestingstadje. De kern van Langerak is vlakbij Nieuwpoort gelegen. Verder kenmerkt Langerak zich door lintbebouwing langs de dijk. De twee plaatsen liggen dicht tegen elkaar aan en hebben gezamenlijke voorzieningen. De laatste jaren zijn er veel nieuwbouwprojecten, waarvan enkele al gerealiseerd zijn.

    


Betekenis Nieuwpoort en Langerak

Nieuwpoort is een vestingstadje dat is gelegen langs de rivier De Lek. Het woord “poort” is afgeleid van het Latijnse woord “portus”, dat “haven” betekent. Nieuwpoort was naast de plaats Schoonhoven een nieuwe haven aan de Lek.

Langerak is een langgerekt dorp dat zich uitstrekt langs de rivier De Lek naast Nieuwpoort tot de plaats Tienhoven. De naam Langerak heeft te maken met het woord “rak”, dat is een recht stuk in een rivier. Bij Langerak was een lang recht stuk in de rivier De Lek, hier kon een lang rak worden gevaren.


Monumenten en bezienswaardigheden

Nieuwpoort heeft een fraaie historische binnenstad met wallen en grachten in een vesting met zes bastions, waarvan een deel beschermd stadsgezicht is. De vestingstad telt ruim 50 rijksmonumenten en 74 gemeentelijke monumenten.

Zeker ook een bezienswaardigheid is het historisch stadhuis van Nieuwpoort (deze is ook als maquette te vinden in Madurodam). Het stadhuis is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw nadat de nieuwe omwalling van de stad voltooid was. Het is een fraai stadhuis met aan de voorzijde een klein bordes. Onder het stadhuis loopt een kanaaltje, dit kanaaltje werd vroeger gebruikt om het land onder water te zetten als er dreiging was van vijandelijke troepen. Deze Inundatiesluis ligt onder het stadhuis. In het stadhuis is een museum gevestigd van de Historische Kring Nieuwpoort. Hier worden ook regelmatig tentoonstellingen georganiseerd.

 In Langerak staat de Westermolen, een wipmolen uit 1652, die op vrijwillige basis nog steeds de polder Langerak bemaalt. Het kerkgebouw van de Hervormde Kerk in Langerak is één van de oudste kerken in Nederland. Het koor van de kerk dateert uit de 14e eeuw, de toren uit de 15e eeuw en het tussenliggende schip dateert uit de 16e eeuw. Na de 16e eeuw is er niets wezenlijks meer gewijzigd aan de buitenkant.

Over de stadswallen in Nieuwpoort kunnen fraaie wandelingen worden gemaakt. Langs de rivier De Lek zijn diverse strandjes gelegen en is er volop waterrecreatie. Vanaf de dijk in Langerak is er een mooi uitzicht op de rivier en het uitgestrekte polderlandschap. Nieuwpoort is uitstekend geschikt voor een stadswandeling en ook zijn er diverse fietsroutes die beide plaatsen aan doen.


Evenementen

De Oranjevereniging organiseert jaarlijks rond Koningsdag een reeks evenementen in Nieuwpoort en Langerak, gedurende een 'Feestweek' van half april t/m 5 mei. Er vinden dan activiteiten plaats als een bingo, muzikale avonden en een senioren- en kindermiddag.

Op een avond in december vindt jaarlijks de “Kaarsjesavond” plaats in de historische binnenstad van Nieuwpoort. De straatverlichting gaat uit en maakt plaats voor het natuurlijke licht van kaarsen. Verspreid door de stad zijn er diverse optredens van zang- en muziekgezelschappen. Een bijzondere sfeer die past bij de naderende kerstdagen.

Verder is er jaarlijks in het voorjaar een braderie met op dezelfde dag de Singelloop (een hardloopwedstrijd). Ook is er de jaarlijkse Vestingronde, een wielerronde die plaatsvindt na de zomervakantie.


Voorzieningen en faciliteiten

Nieuwpoort en Langerak beschikken o.a. over de volgende gezamenlijke voorzieningen:

 • Onderwijs: een brede school met daarin gevestigd een christelijke basisschool, een openbare basisschool, kinderdagverblijf, peuteropvang en buitenschoolse opvang.
 • Medisch: een apotheekhoudend huisarts en een centrum voor o.a. fysiotherapie.
 • Faciliteiten: party- en vergadercentrum, eetcafé, café/cafetaria, een pinautomaat, een jachthaven en enkele bed & breakfast accommodaties.

  Qua winkels vindt u in Langerak en Nieuwpoort o.a. een supermarkt, zorgbakkerij, woonwinkel, fietsenzaak, schoenenwinkel, landwinkel en computerwinkel.

  In Langerak en Nieuwpoort zijn in totaal 5 kerken gevestigd, namelijk twee Hervormde Gemeentes, een Gereformeerde Kerk, een Nederlands Gereformeerde Kerk en een Christelijk Gereformeerde Kerk.

  Verenigingsleven

In Nieuwpoort en Langerak zijn diverse verenigingen gevestigd. Zo zijn o.a. de volgende verenigingen actief:

 • Sport: biljart, gymnastiek, hengelsport, ijsclub, korfbal, schieten, tafeltennis en watersport.
 • Overig: o.a. oranjevereniging, historische vereniging, klankbordgroep, EHBO, ondernemersvereniging, interkerkelijk koor, modelbouwvereniging, muziekvereniging, vrouwenvereniging en een speeltuinvereniging.

Meer details over de verschillende verenigingen vindt u eveneens verderop in deze informatie.

De vestingstad Schoonhoven is op korte afstand gelegen. Deze plaats heeft een hoog voorzieningenniveau waar veel inwoners van Nieuwpoort gebruik van maken. Ook is er het naastgelegen dorp Groot-Ammers. Veel inwoners van Nieuwpoort, Langerak en Groot-Ammers maken gebruik van elkaars voorzieningen en faciliteiten of hebben bijvoorbeeld overkoepelende verenigingen opgezet. 

Geschiedenis

Op Wikipedia is het volgende te lezen over de geschiedenis van Nieuwpoort: “De stad Nieuwpoort kreeg al in 1283 stadsrechten. Vanwege de positie op de grens van Holland en Sticht Utrecht kreeg het veel strijd te verduren. Al in 1402 belegerden de troepen van Jan van Arkel de stad. De oorlog tegen Lodewijk XIV, in de jaren zeventig van de 17e eeuw, was de reden om de stad op te nemen in de Oude Hollandse Waterlinie en voor de aanleg van vestingwerken volgens het verbeterde oud-Nederlands vestingstelsel. Tientallen panden werden hiervoor gesloopt. In 1697 werd het stadhuis gebouwd, over de inundatiesluis heen, die daarmee was beschermd tegen mogelijk verzet van ontevreden boeren als hun land onder water zou worden gezet. In 1795 veroverden de Franse troepen Nederland, en verloor de vesting zijn functie. Tijdens de watersnood van 1809 en de stormvloed van 1820 boden de vestingwallen bescherming tegen het hoge water. Tijdens de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw raakten diverse gebouwen in verval. In 1973 werd gestart met restauraties die in 1998 waren voltooid.”

Over Langerak staat het volgende op Wikipedia: “In Langerak stond de al in de 13e eeuw genoemde burcht van de Heren van Langerak, eerst woonden hier de Van Langeraks, later de Van Boetzelaers. In de 18e eeuw is het slot gesloopt. Nu rest nog grasland, maar de locatie is in het terrein nog herkenbaar. In 1820 was er een dijkdoorbraak ten oosten van de Nederlands-hervormde kerk, met als gevolg het onderlopen van de Alblasserwaard. Hier is nog een wiel zichtbaar. Vroeger was hennepteelt een belangrijke bron van inkomsten. Later ging men geheel over op de veehouderij.” Langerak is gelegen in de polder Langerak. Buurtschap Waal is een onderdeel van Langerak. Dit buurtschap is nog voor de 14e eeuw ontstaan.

Nieuwpoort heeft een jumelage (stedenband) met de Belgische plaats Nieuwpoort.

   


Verkeer en vervoer

Nieuwpoort is gelegen langs de provinciale weg N216, die een verbinding vormt tussen Gorinchem en Schoonhoven. Bij Gorinchem heeft de weg een aansluiting op de snelweg A15 richting Rotterdam en Nijmegen. Vlakbij Nieuwpoort (bij Gelkenes) kan door middel van een veerpont de rivier de Lek worden overgestoken. Deze veerpont komt aan bij de plaats Schoonhoven.

De provinciale weg N216 kruist halverwege de provinciale weg N214. De N214 is een verbindingsweg tussen de N3 bij Papendrecht en de A27 ten oosten van Noordeloos. Bij Papendrecht is tevens een aansluiting op de A15.

Ook vanuit Langerak zijn de provinciale wegen N216 en N214 goed bereikbaar.

Nieuwpoort en Langerak hebben ook enkele busverbindingen, die worden uitgevoerd door Qbuzz:

 • Streekbus lijn 74, welke rijdt van Groot-Ammers via o.a. Nieuwpoort naar Gorinchem en vice versa.
 • Streekbus lijn 90, welke Gelkenes/Schoonhovense Veer verbindt met Utrecht en stops heeft in o.a. Nieuwpoort en Langerak. ’s Avonds is er een andere route vanuit Utrecht naar Langerak en Nieuwpoort. Dan kan snelbus lijn 388 worden genomen (van Utrecht richting Dordrecht) en kan er in Noordeloos worden overgestapt op streekbuslijn 78, die ’s avonds van Noordeloos naar Langerak en Nieuwpoort rijdt.
 • Scholieren Streekbus lijn 674 van Nieuwpoort/Langerak naar Gorinchem, met 1 rit in de ochtend en 1 rit terug in de middag.
 • Buurtbus 702,deze rijdt overdag en verbindt Groot-Ammers via diverse plaatsen (waaronder Nieuwpoort en Langerak) met Papendrecht


Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Nieuwpoort  Langerak  circa 1 km 2 autominuten
Nieuwpoort  Groot-Ammers   circa 4,5 km 8 autominuten
Nieuwpoort  Schoonhovense Veer  circa 1,5 km 2 autominuten
Nieuwpoort  Schoonhoven  (via veerboot) circa 2 km 15 autominuten
Nieuwpoort  Ameide  circa 8 km 13 autominuten
Nieuwpoort  Gorinchem circa 16 km 25 autominuten
Nieuwpoort  Rotterdam circa 41 km 43 autominuten
Nieuwpoort  Utrecht circa 42 km 45 autominuten


Plattegronden


Winkels

Supermarkt Spar
Waterlinie 62, 2965 CC Nieuwpoort
Tel. 0184-200 007
https://www.spar.nl/

Zorgbakkerij Peter van der Heul
Binnenhaven 17, 2965 AB Nieuwpoort
Tel. 0184-601 335

Van der Vlist (woonwinkel)
Hoogstraat 61, 2965 AK Nieuwpoort
Tel. 0184-601 248

Batens Tweewielers
Hoogstraat 38, 2965 AL Nieuwpoort
Tel. 0184-609 397
http://www.batenstweewielers.nl/

Van Drenth Schoenen en Accessoires
Hoogstraat 26, 2965 AL Nieuwpoort
Tel. 0184-602 410

Landwinkel Pek
Lekdijk 48, 2967 GC Langerak
Tel. 0184- 600 224
http://pek.landwinkel.nl/

Promo Computers
Wilhelminastraat 71, 2967 EW Langerak
Tel. 0184-602 300
https://www.promo-computers.nl/


Weekmarkt

Elke vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur in het Woonleefhart, op de parkeerplaats tegenover de Spar (Waterlinie 62 te Nieuwpoort).


Horeca

Eetcafé De Dam
Buitenhaven 1, 2965 AD Nieuwpoort
Tel. 0184-601 384
http://www.eetcafededam.nl/

Café/Cafeteria De Poort
Hoogstraat 15, 2965 AJ Nieuwpoort
Tel. 0184-601 494
https://www.cafetariadepoort.nl/

Het Arsenaal (Party- en vergadercentrum)
Buitenhaven 11, 2965 AD Nieuwpoort
Tel. 0184-601 672
http://www.het-arsenaal.nl/


Recreatie/overige

Bed & Breakfast De Uitspanning
Buitenhaven 10, 2965  AE Nieuwpoort
Tel. 0184-602 881
http://www.bnbdeuitspanning.nl/

Bed & Breakfast In Den Ouden Vesting
Bij de Kerk 4, 2965  AA Nieuwpoort
Tel. 0184-601 870
http://www.indenoudenvesting.nl/

Vakantiehuisje/Bed & Breakfast
Elck Syn Sin
Lekdijk 99, 2967 GE Langerak
Tel. 0184-609 912
http://www.elcksynsin.com/

Bibliotheek AanZet, vestiging Nieuwpoort
Waterlinie 6, 2965 CC Nieuwpoort
https://www.debibliotheekaanzet.nl/bibliotheek-nieuwpoort

Sporthal Poortzicht
Waterlinie 3, 2965 CC Nieuwpoort
https://www.poort-zicht.nl/

Tankstation Autofood Nieuwpoort
Nieuwpoortseweg 80, 2965 AW Nieuwpoort
https://www.autofood.nl/tankstations/autofood-nieuwpoort/

Onderwijs

Basisscholen

Christelijke basisschool (CBS) Eben Haëzer
Waterlinie 8, 2965 CC Nieuwpoort
Tel. 0184-601 818
http://ebenhaezernieuwpoort.nl/

Openbare basisschool (OBS) De Knotwilg
Waterlinie 2, 2965 CC Nieuwpoort
Tel. 0184-601 729
http://www.knotwilgobs.nl/

Beide scholen maken onderdeel uit van Brede School De Veste. Dit nieuwbouwcomplex is gerealiseerd in 2014 in het nieuwe centrumgebied “Woonleefhart”, dat is gevestigd tussen de kernen van Nieuwpoort en Langerak. CBS Eben Haëzer heeft eveneens 2 vestigingen in de naastgelegen plaats Groot-Ammers.


Kinderopvang

Kinderopvang wordt georganiseerd door Wasko en is gevestigd in de Brede School. Hier bevinden zich een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse) opvang voor kinderen van de basisscholen Eben Haezer en De Knotwilg.

Kinderdagverblijf, Peuterspeelzaal en BSO’t Spreeuwenest
Waterlinie 4, 2965 CC Nieuwpoort
Tel. 0184-714 621
https://www.wasko.nl/opvanglocatie/t-spreeuwenest/


Medische voorzieningen

Apotheekhoudend huisartsenpraktijk Nieuwpoort
Vlietzicht 4, 2965 CG Nieuwpoort
(in woon-zorgcentrum De Vijverhof)
Tel. 0184-601 468
https://huisartsennieuwpoort.praktijkinfo.nl/

Efflux Fysiotherapeuten
Centrum voor o.a. fysiotherapie en manuele therapie
Vlietzicht 2, 2965 CG Nieuwpoort
Tel. 0184-602 709
http://efflux.nl/

Kerken

In totaal zijn er 5 kerken gevestigd in Nieuwpoort en Langerak: twee Hervormde Gemeentes, een Gereformeerde Kerk, een Nederlands Gereformeerde Kerk en een Christelijk Gereformeerde Kerk.

Hervormde Gemeente Langerak
Kerkgebouw: Lekdijk 157, 2967 GH Langerak
http://www.hervormdegemeentelangerak.nl/

Hervormde Gemeente Nieuwpoort
Kerkgebouw: Binnenhaven 19a, 2965 AB Nieuwpoort
http://www.kerkvannieuwpoort.nl/

Nederlands Gereformeerde Kerk Langerak
Kerkgebouw: Lekdijk 82a, 2968 GA Waal
http://www.ngk-langerak.nl/

Geferormeerde Kerk Langerak (Koningskerk)
Kerkgebouw: Julianastraat 88, 2967 EG Langerak
http://www.koningskerk.nu/

Christelijk Gereformeerde Kerk (CGK) Nieuwpoort
Kerkgebouw: Hoogstraat 5, 2965 AJ Nieuwpoort
https://www.cgknieuwpoort.nl/

Nieuwpoort is gelegen langs de provinciale weg N216, die een verbinding vormt tussen Gorinchem en Schoonhoven. Bij Gorinchem heeft de weg een aansluiting op de snelweg A15 richting Rotterdam en Nijmegen. Vlakbij Nieuwpoort (bij Gelkenes) kan door middel van een veerpont de rivier de Lek worden overgestoken. Deze veerpont komt aan bij de plaats Schoonhoven.

De provinciale weg N216 kruist halverwege de provinciale weg N214. De N214 is een verbindingsweg tussen de N3 bij Papendrecht en de A27 ten oosten van Noordeloos. Bij Papendrecht is tevens een aansluiting op de A15.

Ook vanuit Langerak zijn de provinciale wegen N216 en N214 goed bereikbaar.

Nieuwpoort en Langerak hebben ook enkele busverbindingen. Zo is er lijn 90 van busmaatschappij Arriva, een lange buslijn die Rotterdam Zuidplan verbindt met Utrecht en vele plaatsen aandoet waaronder Nieuwpoort en Langerak.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van buslijn 74. Deze lijn rijdt vanuit Gorinchem, via Schelluinen, Goudriaan en Nieuwpoort naar Gelkenes (en vice versa), waar de veerpont naar Schoonhoven kan worden genomen  

Daarnaast is er de buurtbus (lijn 702), die Groot-Ammers verbindt met Papendrecht en ook Nieuwpoort aandoet.


Verenigingen

Sport

Biljartvereniging BC De Poort
Speellocatie: café De Dam,
Buitenhaven 1, 2965 AD Nieuwpoort

Biljartvereniging Lekzicht
Speellocatie: café De Poort
Hoogstraat 15, 2965 AJ Nieuwpoort

Gymnastiekvereniging Salto
Sporthal Poortzicht
Waterlinie 3, 2965 CC Nieuwpoort
https://www.gv-salto.nl/

Hengelsportvereniging De Karper
https://www.facebook.com/hsvdekarpernieuwpoortlangerak1956/

IJsclub Langerak/Nieuwpoort
Adres clubgebouw:
Singel 5, 2965 BC Nieuwpoort
http://www.ijsclublangeraknieuwpoort.nl/

Korfbalvereniging Triade
Adres veldaccommodatie:

Sportcomplex Poortzicht, Waterlinie 1-3, 2965 CC Nieuwpoort
Adres sporthal (voor wedstrijden):
Sporthal De Reiger, De Boomgaard 3, 2964 AV Groot-Ammers
http://www.kvtriade.nl/

Schietvereniging De Lekschutters
http://www.delekschutters.nl/

Tafeltennisvereniging Langerak-Nieuwpoort (TaLaNi)
Sportcomplex Poortzicht
Waterlinie 1, 2965 CC Nieuwpoort
http://www.talani.nl/

Watersportvereniging Nova Portus
Secretariaat: Buitenhaven 5,
2965 AD Nieuwpoort

Veel sportverenigingen (zoals bijvoorbeeld voor voetbal, tennis en volleybal) die zijn gevestigd in het naastgelegen dorp Groot-Ammers, zijn ook gericht op de inwoners van Nieuwpoort en Langerak.


Overig

EHBO vereniging, afdeling Langerak/Nieuwpoort

Historische Kring Nieuwpoort
(Nieuwpoort, Langerak, Groot-Ammers en Streefkerk)
http://www.histkringnieuwpoort.nl/

Interkerkelijk Koor (IKK) Nieuwpoort Langerak
http://www.ikknieuwpoort-langerak.nl/

Klankbordgroep Nieuwrak
http://www.nieuwrak.nl/

Modelbouwvereniging Fortuna
Clubavonden in het Arsenaal,
Buitenhaven 11, 2965 AD Nieuwpoort
http://mbv-fortuna1.creepcowboy.nl/

Muziekvereniging KNA
Repeteert in Het Arsenaal
Buitenhaven 11, 2965 AD Nieuwpoort
http://www.kna-nieuwpoort.nl/

Ondernemersvereniging Langerak-Nieuwpoort

Oranjevereniging Oranjegetrouw
http://www.oranjegetrouw.com/

Speeltuinvereniging Pippeloentje
Menno van Coehoornsingel 29a,
2967 EC Langerak
http://www.speeltuinnieuwpoort-langerak.nl/index.html

Stichting Nieuwpoort 700+
http://www.nieuwpoort700plus.nl/

Stichting Sportevenementen Nieuwpoort/Langerak
http://www.nieuwrak.nl/content/stichting-sportevenementen-nieuwpoortlangerak

Stichting Vestingstad Nieuwpoort
http://www.vestingstadnieuwpoort.com/

Vrouwenvereniging Lekstreekvrouwen
Contact: Lekdijk 42, 2967 GB Langerak
http://www.nieuwrak.nl/content/vrouwenvereniging-lekstreekvrouwen

Bronvermelding / interessante websites

Molenlanden
Wikipedia
Plaatsengids
Nieuwrak