Hoornaar

Heeft u een woning gekocht in Hoornaar? Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag wat extra informatie over deze plaats.


Hoornaar en de gemeente Molenlanden

De plaats Hoornaar maakt deel uit van de gemeente Molenlanden. Deze Zuid-Hollandse gemeente ligt in het landelijke deel van de streek Alblasserwaard en is op 1 januari 2019 ontstaan uit een fusie van de Zuidhollandse gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. De gemeente Molenlanden bestaat uit 21 plaatsen, heeft een oppervlakte van circa 192 km2 en telt ongeveer 43.500 inwoners.

     


Ligging en cijfers

Het dorp Hoornaar is landelijk gelegen in de Alblasserwaard. De plaats telt in totaal circa 1868 inwoners en circa 768 woningen. Door de ligging op korte afstand van de provinciale wegen N214 en de snelweg A27 zijn steden zoals Gorinchem, Dordrecht, maar ook Breda en Utrecht goed bereikbaar.

Hoornaar ligt halverwege tussen Gorinchem en Noordeloos, aan de riviertjes Kromme Giessen en de Kleine Vliet.


Betekenis Hoornaar

De naam Hoornaar komt waarschijnlijk van Hornedamme. Hoorn en Horn duiden op een bocht in een oude weg of in een water. Lang geleden liep de rivier de Linge achter Hoogblokland en mondde uit in de Giessen. Daar werd een dam gelegd en zo ontstond een nederzetting.


Monumenten en bezienswaardigheden

Hoornaar telt 6 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten.

Hoornaar is in de omgeving te herkennen aan de kerktoren van de Nederlandse Hervormde kerk. Deze kerk, die gesticht zou zijn in het jaar 624, bestaat uit een eenbeukig schip in gotische stijl en is gebouwd in de 15e eeuw. De toren is later in 1555 opnieuw gebouwd en vertoont kenmerken van de renaissance. De kerk is gebouwd op één van de donken die het dorp kent.

Buiten de dorpskern staat de Oudendijkse Molen, een grote wipmolen uit 1683. Aan de Voordijk naar Schelluinen bevindt zich de Scheiwijkse Molen. Dit is ook een wipmolen, gebouwd in 1638. Ook telt het dorp diverse boerderijen die zijn aangemerkt als rijksmonument of gemeentelijk monument. De meeste daarvan zijn gelegen aan de Dorpsweg.

Eveneens een bezienswaardigheid is het bronzen beeld van de stier Dirk IV. Deze legendarische stier leefde van 1910 tot 1921, werd in 1911 aangekocht voor de plaatselijke fokvereniging en zorgde voor veel kwalitatief hoogstaande nakomelingen. Voor de gemeente alle reden om het bronzen beeld van de stier dat al sinds de jaren ‘80 bestaat te verplaatsen naar het dorpsplein dat nu is ongedoopt tot Dirk IV plein.

   


Evenementen

Een belangrijk evenement voor Hoornaar is de jaarlijkse Fokveedag Boerenlandfeest, die wordt gehouden op de eerste zaterdag van de maand oktober. Het streekevenement, dat het grootste agrarische evenement is in het Groene Hart, wordt altijd bezocht door duizenden mensen. De activiteiten die plaatsvinden zijn o.a. een rundveekeuring, het NK Tweespannen Shetlandpony’s, ponyfokdag, expositie boerenkaas en keuring, overdekte warenmarkt, expositie moderne landbouwwerktuigen, kindermarkt, muziek, hondenshow en domonstraties.

De Dirk IV-Loop (op een zaterdag in januari) is jaarlijks het 1e hardloopevenement van het Grote Rivieren Loopcircuit en trekt ca. 600 deelnemers. Er is een wedstrijdloop van 10 km en een prestatieloop van 5 en 10 km. Er zijn ook jeugdlopen met kortere afstanden.

Daarnaast is er de Fietsvierdaagse en de Wandeldriedaagse “Stap en Trap” door de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, die plaatsvindt in de week van Hemelvaart. De start en finish zijn traditiegetrouw in de grote tent die midden in Hoornaar staat. Elke dag is er na de fiets- of wandeltocht gezellig entertainment en tijd voor het uitwisselen van ervaringen.

Ook is er één keer in de 5 jaar in de zomer, zoals bij veel dorpen in de regio, een Feestweek.

Traditiegetrouw versiert elke buurtvereniging dan haar eigen buurt en sommige mensen decoreren zelf ook hun tuin. Hiervoor worden prijzen uitgeloofd. Tevens worden er voor jong en oud grote en kleine activiteiten georganiseerd. In het dorp staat tijdens de feestweek een feesttent die de hele week door voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. De eerstvolgende feestweek staat gepland voor zomer 2020.

Verder is er o.a. de jaarmarkt (op de laatste zaterdag van juni) met meer dan 100 kramen, kinderattracties, muziek etc.


Voorzieningen en faciliteiten

Hoornaar telt o.a. de volgende voorzieningen:

  • Onderwijs: een christelijke basisschool, een openbare basisschool, peuteropvang en buitenschoolse opvang;
  • Medisch: een apotheekhoudend huisarts en een centrum voor o.a. fysiotherapie en een grote fitnessstudio;
  • Faciliteiten: een multifunctioneel zalencentrum, een pinautomaat, horecafaciliteiten (cafetaria, café, eetcafé) en recreatiefaciliteiten zoals een natuurzwembad en enkele bed & breakfast accommodaties.

Qua winkels heeft Hoornaar een supermarkt, slager en bloemist. Hoornaar telt 1 kerk, namelijk de Hervormde Gemeente Hoornaar. Meer details over de voorzieningen vindt u verderop.


Verenigingsleven

In Hoornaar zijn o.a. de volgende verenigingen actief:

  • Sport: gymnastiek, ijsclub, paardensport, tennis, vissen, voetbal, volleybal en een centrum met mogelijkheden voor fitness, aerobics, spinning enzovoorts
  • Muziek/toneel: kerkkoor
  • Overig: o.a. oranjevereniging, historische vereniging en een dorpsraad

Meer details over de verschillende verenigingen vindt u eveneens verderop.

De stad Gorinchem is op korte afstand gelegen. Deze stad heeft een hoog voorzieningenniveau en telt vele verenigingen waar veel inwoners van Hoornaar gebruik van maken. Ook de kleinere plaats Noordeloos, eveneens op korte afstand gelegen, heeft diverse verenigingen waar inwoners van Hoornaar zich bij aan kunnen sluiten.


Geschiedenis

Door de aanwezigheid van donken in de bebouwde kom van Hoornaar en de afwezigheid hiervan in de omliggende gebieden, is het duidelijk dat Hoornaar een lange bestaansgeschiedenis kent.

Op Wikipedia is te lezen dat de geschiedenis van Hoornaar vrij rustig is. In verhalen wordt gesproken over een overval op het dorp in 1481, terwijl in de 11e eeuw een aanval van Godfried van Lotharingen op Dordrecht voorkomen werd door graaf Dirk III van Holland.

In de 19e eeuw was Hoornaar sterk afhankelijk van de hennepteelt. De vezels van de hennep werden gebruikt voor de productie van touw. Later werd deze teelt verdrongen door de aardappel- en de bietenteelt. Naast deze vormen van akkerbouw leefde men ook van de veeteelt. Ook waren de kaashandel en expeditiebedrijven belangrijke bedrijven voor Hoornaar.

Oude kronieken tonen aan dat de kerk in het jaar 642 reeds zou zijn gebouwd. Deze werd echter door de Noormannen vernield op een van hun vele tochten. In 694 is zij weer herbouwd en werd toen aan Sint Dionysius gewijd. Zij staat op een zanddonk en was bij de vele overstromingen die de Alblasserwaard teisterden een geliefd toevluchtsoord. Sint Willebrordus heeft op een van zijn reizen in deze kerk het woord gevoerd. Het dorp geniet ook bekendheid doordat één van haar pastoors behoorde tot de negentien geestelijken die in het jaar 1572 in Den Briel zijn opgehangen.

De laatste jaren is er veel nieuwbouw gerealiseerd. Zo is in 2008 het nieuwe Dirk IV-plein officieel geopend. Langs dit plein zijn diverse nieuwe gebouwen geplaatst, die plaats bieden aan o.a. winkels, een zalencentrum, 2 basisscholen en diverse appartementen.


Verkeer en vervoer

Hoornaar ligt op korte afstand van de provinciale weg N214 en de snelweg A27. Ook de provinciale weg N216 en de snelweg A15 liggen in de nabije omgeving. Hierdoor zijn steden zoals Gorinchem en Dordrecht, maar ook Breda, Utrecht of Rotterdam goed bereikbaar.  

Ook telt Hoornaar enkele busverbindingen. Zo is er streekbuslijn 79 van Qbuzz, die van Gorinchem via Hoornaar naar busstation Meerkerk A27 rijdt en vice versa. Bij busstation Meerkerk A27 kan er worden overgestapt op snelbuslijn 387 (Qbuzz) van en naar Utrecht en Gorinchem en op lijn 81. Ook kan gebruik worden gemaakt van buurtbus lijn 701 (Qbuzz), die Gorinchem via diverse plaatsen waaronder Hoornaar verbindt met Sliedrecht. Buurtbus Lijn 705 (Qbuzz) rijdt van Arkel via Hoogblokland en Hoornaar naar Gorinchem. Ook is er nog bestelbus 944 (Qbuzz), die van Noordeloos via Hoornaar naar Arkel rijdt en vice versa.

Eenmaal aangekomen in Gorinchem kan gebruik worden gemaakt van de trein. Station Gorinchem ligt namelijk aan de MerwedeLingelijn, die Geldermalsen en Dordrecht met elkaar verbindt. Ook zijn hier diverse busverbindingen.  

Voor openbaar vervoer richting Rotterdam en Utrecht kan eveneens gebruik worden gemaakt van de bushalte bij de provinciale weg N214 bij het nabijgelegen dorp Noordeloos, waar de snelle buslijn 388 van Qbuzz (die Utrecht verbindt met Rotterdam) een stop maakt.

Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Hoornaar Noordeloos circa 4 km 6 autominuten
Hoornaar Meerkerk circa 7,5 km 10 autominuten
Hoornaar Giessenburg circa 6 km 10 autominuten
Hoornaar Gorinchem circa 10 km 16 autominuten
Hoornaar Utrecht circa 36 km 30 autominuten
Hoornaar Dordrecht   circa 30 km 30 autominuten
Hoornaar Rotterdam  circa 45 km 42 autominuten
Hoornaar Breda  circa 45 km 36 autominuten


Plattegronden


Winkels

COOP Supermarkt
Dirk Iv-plein 8, 4223 NJ Hoornaar
Tel. 0183-583 470

Slagerij Bouter
Dorpsweg 12, 4223 NN Hoornaar
Tel. 0183-581 214
www.slagerijbouter.nl

Bloemist ’t Hof van Hoornaar
Dirk IV-Plein 12, 4223 NJ Hoornaar
Tel. 0183-588 104
http://www.sfeerbloemisten.nl/


Weekmarkt

Elke dinsdag van 8.00 tot 12.30 uur in het centrum (Dirk IV plein). U vindt hier diverse verskramen.

Horeca


Cafetaria en (eet)café Ponderosa

Dorpsweg 135, 4223 NH Hoornaar
Tel. 0183-582 000
http://www.ponderosahoornaar.nl/

Recreatie/ overig

Zalencentrum Het Bruisend Hart
Multifunctioneel centrum voor allerlei soorten horeca-, sport- en verenigingsactiviteiten
Dirk IV-plein 32, 4223 NJ te Hoornaar
https://www.tilgroep.nl/locaties/het-bruisend-hart-hoornaar/

Bed & Breakfast Hoornaar
Dorpsweg 65a, 4223 ND Hoornaar
Tel. 0183-581 703
http://www.bbhoornaar.nl/

Bed & Breakfast Hornedamme
Dorpsweg 66, 4223 ND Hoornaar
Tel. 0183-581 362
http://www.vvvzhz.nl/nl/overnachten/logies/hotels-en-bb/hoornaar/hornedamme/detail=1086_000033_000000_022260

Natuurbad (openluchtzwembad) De Donk
Lutjeswaardsemiddenweg, Hoornaar
http://www.donkhoornaar.nl/

Onderwijs

Basisscholen

Christelijke basisschool (CBS) Samen op Weg
Dirk IV-Plein 33, 4223 NJ Hoornaar
Tel. 0183-589 205
www.cbssamenopweg.nl

Openbare basisschool (OBS) Klim-op
Dirk IV-Plein 35, 4223 NJ Hoornaar
Tel. 0183-582 076 
http://www.obsklim-op.nl/

Beide scholen zijn gevestigd in de Brede School, gevestigd op het Dirk IV-plein. Naast de twee basisscholen bevindt zich hier ook een peuteropvang en buitenschoolse opvang.


Kinderopvang

Peuteropvang Trippel Trappel
Dirk IV-plein 34, 4223 NJ Hoornaar
Tel. 0183-588 201
https://www.wasko.nl/opvanglocatie/trippel-trappel/

Buitenschoolse opvang (BSO) Polderkids

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van de basisscholen Samen op Weg en Klim-op.
Dit wordt georganiseerd door Wasko en is gevestigd in de Brede School.
Dirk IV-Plein 35, 4223 NJ Hoornaar.
Tel. 0183-581 706
https://www.wasko.nl/opvanglocatie/bso-polderkids/


Medische voorzieningen

Huisartsenpraktijk Hoornaar (inclusief apotheek)
Dorpsweg 127b, 4223 NH Hoornaar
Tel. 0183-581 855
http://www.huisartshoornaar.nl/

Physio Fit
Centrum voor fysiotherapie, fitness, massage, voedingsadvies etc.
Dorpsweg 127a, 4223 NH Hoornaar
Tel. 0183-581 578
http://www.physiofit.nl/


Kerken


Hoornaar heeft 1 kerk: de Hervormde Gemeente.

Hervormde gemeente Hoornaar
Kerkgebouw: Dorpsweg 10a, 4223 NA Hoornaar
Verenigingsgebouw: Kerkbuurt, Dorpsweg 125a
(tegenover de kerk), 4223 NH Hoornaar
www.hervormdhoornaar.nl


Verenigingen

Sport

Fysiofit: fitness, aerobics, spinning etc.
Dorpsweg 127a, 4223 NH Hoornaar
Tel. 0183-581 578
http://www.physiofit.nl/

Gymnastiekvereniging Apollo’70
Locatie: Het Bruisend Hart, Dirk IV-plein 32
4223 NJ Hoornaar
https://www.apollo70.com

IJsclub Juliana
https://www.facebook.com/ijsclubjuliana/

Paardensport

PSV Hornedamme
http://www.psvhornedamme.nl/

Pensionstal Den Hartog
www.pensionstaldenhartog.nl/

Hoornaarse Tafeltennis Vereniging (HTV)
Locatie: Het Bruisend Hart
Dirk IV-plein 32
4223 NJ Hoornaar
https://www.htv.one

Tennisvereniging In de Bogerd
Groeneweg 43
4223 MG Hoornaar
http://www.indebogerd.nl/

Visclub HSV De Donk Hoornaar
https://www.facebook.com/Visclub-HSV-de-Donk-Hoornaar-1479877458991584/

Voetbalvereniging SteDoCo
Groeneweg 59, 4223 MG Hoornaar
https://www.stedoco.nl/

Volleybalvereniging Vedo’70
Locatie: Het Bruisend Hart
Dirk IV plein 32
4223 NJ Hoornaar
http://www.vedo70.nl/


Muziek/toneel

Kerkkoor Hoornaar
Voor info: tel. 0183-581321
http://kerkkoorhoornaar.nl/


Overig

Dorpsraad Bruisend Hoornaar
http://dorpsraad-hoornaar.nl/

Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos
http://www.historischevereniging.nl/

Oranjevereniging Irene Hoornaar
http://www.oranjevereniginghoornaar.nl/

Christelijk-maatschappelijke Vrouwenvereniging Passage Hoornaar
https://afdeling.passagevrouwen.nl/html/afdeling.php?afdelingID=261


Bronvermelding/ interessante websites

Molenlanden
Molenwaard
Wikipedia
Plaatsengids