Hoogblokland

Heeft u een woning gekocht in Hoogblokland? Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag informatie over Hoogblokland.


Hoogblokland en Molenlanden

De plaats Hoogblokland maakt deel uit van de gemeente Molenlanden. Deze Zuid-Hollandse gemeente ligt in het landelijke deel van de streek Alblasserwaard en is op 1 januari 2019 ontstaan uit een fusie van de Zuidhollandse gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. De gemeente Molenlanden bestaat uit 21 plaatsen, heeft een oppervlakte van circa 192 km2 en telt ongeveer 43.500 inwoners.


Door Michielverbeek - Eigen werk, CC BY-SA 4.0 


Ligging en cijfers

Het dorp Hoogblokland is landelijk gelegen in de Alblasserwaard, in het oosten van de gemeente Molenlanden. Het dorp ligt ten noorden van de stad Gorinchem en tussen de plaatsen Hoornaar en Arkel. Kenmerkend voor het dorp is de karakteristieke lintbebouwing.

Hoogblokland ligt gedeeltelijk langs de Bazeldijk, een weg die werd aangelegd door Keizer Napoleon. Het andere deel van het dorp ligt op en aan de zanddonken, die hier veel te vinden zijn. Onder het dorp Hoogblokland vallen ook het grootste deel van de buurtschap Minkeloos, een deel van de buurtschap Bazeldijk en een deel van de buurtschap Hoge Giessen.

De plaats telt in totaal circa 1384 inwoners en circa 600 woningen. Door de ligging vlakbij de provinciale weg N214 en vlakbij de snelweg A27 zijn steden zoals Dordrecht, Breda en Utrecht goed bereikbaar.


Betekenis Hoogblokland

Blokland is afgeleid van “beloken land”: land dat aan alle kanten omsloten is. De toevoeging hoog is ter onderscheiding van het nabijgelegen Laagblokland.


Monumenten en bezienswaardigheden

Het dorp telt 8 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten, waaronder diverse oude boerderijen uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Ook een rijksmonument is de Hervormde (PKN) Kerk van de Hervormde Gemeente Hoogblokland. Deze kerk is in 1880 gebouwd, op een verhoogd terrein op de plaats van de in 1879 afgebroken Middeleeuwse kruiskerk. Het is een echte dorpskerk op een markante plek middenin het dorp. De kerk heeft interieuronderdelen die deels uit de voorgaande kerk afkomstig zijn (zoals de preekstoel, een lessenaar, een kroonluchter en een torenuurwerk) en deels uit de bouwtijd stammen.

Evenementen

De Oranjevereniging Hoogblokland organiseert diverse evenementen, bijv. een lampionnenoptocht, activiteiten rondom Koningsdag en het zogeheten “Bloklands Feessie” op een zaterdag in juni. Ook is er één keer in de 5 jaar in de zomer, zoals bij veel dorpen in de regio, een Feestweek. Traditiegetrouw versiert elke buurtvereniging dan haar eigen buurt en sommige mensen decoreren zelf ook hun tuin. Hiervoor worden prijzen uitgeloofd. Tevens worden er voor jong en oud grote en kleine activiteiten georganiseerd. In het dorp staat tijdens de feestweek een feesttent die de hele week door voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. De eerstvolgende feestweek staat gepland voor zomer 2021.

Verder is er elk jaar een rommel- en activiteitenmarkt (op een zaterdag in november). Ook een jaarlijks evenement is de Truck- en Tractorpulling in juni, die wordt georganiseerd door de Stichting Tractorpulling Alblasserwaard.

De IJsclub organiseert ook diverse activiteiten, zoals een skatetocht en bingoavonden.

Voorzieningen en faciliteiten

Hoogblokland telt o.a. de volgende voorzieningen:

  • Onderwijs/opvang: een christelijke basisschool, een openbare basisschool, peuteropvang en buitenschoolse opvang.
  • Faciliteiten: een wekelijkse minimarkt, tankstation met shop (bij de A27) en een openluchtzwembad. Het dorpshuis maakt plaats voor een nieuw multifunctioneel centrum, dat in 2019 zal worden geopend. Naast het dorpshuis (met meerdere zalen inclusief sportgelegenheden) komen ook beide basisscholen en de kinderopvang in het nieuwe centrum. Ook is Hoogblokland voorzien van een bed & breakfastaccommodatie.

Voor huisartsenzorg kunt u terecht bij de huisartsenpraktijken in de naastgelegen dorpen Arkel of Hoornaar. De praktijk van Arkel heeft ook een spreekuur op een locatie in Hoogblokland.

Meer details over de voorzieningen vindt u verderop.

Voor de dagelijkse/wekelijkse boodschappen kunt u terecht in de diverse omringende plaatsen zoals Hoornaar, Arkel en Gorinchem.

Verenigingsleven

In Hoogblokland zijn enkele verenigingen actief:

  • Sport: een sportvereniging waar u terecht kunt voor gym, judo, jazz dance en badminton. Daarnaast is er een ijsclub en een openluchtzwembad (stichting);
  • Overig: o.a. Oranjevereniging, muziekvereniging, ziekenvereniging (voor ondernemers) en een historische vereniging. Overige activiteiten (geen verenigingen) zijn een dorpskamer en het dorpsberaad.

In de omgeving van Hoogblokland liggen diverse dorpen zoals Hoornaar en Arkel. Veel inwoners maken gebruik van elkaars voorzieningen en faciliteiten. Ook de stad Gorinchem is prima te bereiken en biedt veel activiteiten op bijvoorbeeld het gebied van sport, muziek etc.

Geschiedenis

Voor zover tot heden bekend is, komt de naam Blokland voor het eerst voor in het jaar 1323. De Heren van Arkel, die ondermeer dit gebied in bezit hadden, hadden om hun land een ringdijk gelegd, van de Hoogbloklandse Paal via Hoogblokland naar Hoornaar. Zij gebruikten de natuurlijke hoogten (donken) in het toenmalige veengebied. De naam blokland komt van 'beloken land'. Het in cultuur brengen van het land gebeurde vanaf de rivieroevers. Het duurde vrij lang voor men in dit gebied tot het graven van sloten en opwerpen van kaden overging. Daardoor bleef het lang een vrij ontoegankelijk en besloten gebied, een 'beloken land'.

Napoleon liet de Bazeldijk bestraten. De dijk zelf is al in de Middeleeuwen aangelegd. Het bestraten was toen iets bijzonders. Napoleon gebruikte de weg als verbinding -voor troepenverplaatsingen- tussen Amsterdam - Utrecht - Breda - Parijs. Veel later is de A27 er voor in de plaats gekomen.

Vroeger was Hoogblokland boomrijk. Op oude foto's zie je hoe fraai de Dorpsweg er uitzag. De bomen maakten plaats voor de huizen. Door de aanplant van lindebomen, het plaatsen van antiek aandoende lantarenpalen en een bestrating van klinkers aan weerzijden van het wegdek, heeft het hart van het dorp weer iets meer van de sfeer van vroeger.

Verkeer en vervoer

Hoogblokland is gelegen vlakbij de snelweg A27, welke binnen enkele autominuten te bereiken is. Hetzelfde geldt voor de provinciale weg N214, een verbindingsweg tussen de N3 bij Papendrecht en de A27 ten oosten van Noordeloos. Hierdoor zijn steden zoals Breda, Utrecht en Rotterdam goed bereikbaar in circa 30 tot 35 autominuten. In circa 10 autominuten bent u in de nabijgelegen stad Gorinchem, waar tevens de snelweg A15 kan worden genomen.

De naastgelegen plaats Arkel is voorzien van een treinstation, gelegen aan de MerwedeLingelijn. Dit is een treindienst tussen Geldermalsen en Dordrecht (met stops in Beesd, Leerdam, Arkel, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht).

Ook telt Hoogblokland enkele bushaltes, waaronder op de Bazeldijk. Hier kan streekbuslijn 80 van Qbuzz worden genomen, die Gorinchem verbindt met busstation Meerkerk A27. Bij busstation Meerkerk A27 kan er worden overgestapt op snelbuslijn 387 (Qbuzz) van en naar Utrecht en Gorinchem, op streekbuslijn 81 naar Utrecht en op snelbuslijn  388 richting Sliedrecht, Papendrecht en Rotterdam.

Ook kan er vanuit het dorp gebruik worden gemaakt van buurtbus Lijn 705 (Qbuzz), die rijdt van Arkel via Hoogblokland en Hoornaar naar Gorinchem. Tot slot is er bestelbus 933 (naar Meerkerk busstation A27) en 934 (naar station Arkel) van Qbuzz.

Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Hoogblokland Hoornaar circa 2,5 km 4 autominuten
Hoogblokland Arkel  circa 3 km 5 autominuten
Hoogblokland Meerkerk  circa 6,5 km 10 autominuten
Hoogblokland Gorinchem circa 7 km 10 autominuten
Hoogblokland Utrecht circa 34 km 30 autominuten
Hoogblokland Rotterdam   circa 48 km 38 autominuten
Hoogblokland Breda circa 47 km 35 autominuten


Plattegronden


Winkels

Voor de dagelijkse/wekelijkse boodschappen kunt u terecht in de diverse omringende plaatsen zoals Hoornaar, Arkel en Gorinchem.


Weekmarkt

Elke donderdag van 8.00 tot 12.30 uur in het centrum (Schoolstraat).

Overige


Dorpshuis De Hoeksteen
Dorpsweg 81a, 4221 LJ Hoogblokland
Tel. 0184-651 554
https://www.tilgroep.nl/locaties/de-hoeksteen-hoogblokland/

De Hoeksteen is momenteel niet meer beschikbaar voor activiteiten. In 2019 gaat het nieuwe multifunctioneel centrum (MFC) open, welke in de plaats komt van De Hoeksteen. Naast het dorpshuis komen ook beide basisscholen en de kinderopvang in het nieuwe MFC. Het dorpshuisgedeelte van het nieuwe MFC zal bestaan uit een grote multifunctionele zaal geschikt om in te sporten en om in te feesten, een vernieuwde beugelzaal en een gezellige Foyer met dorpskamer.

Tankstation Lukoil Meerkerk
Gevestigd langs de A27, bij afslag 25.
Beemdweg 4c, 4221 LV Hoogblokland
https://www.zuijlenweerd.nl/tankstations/lukoil-meerkerk

Openluchtzwembad De Hoge Kamp
‘t Hoog 14-A, 4221 LM Hoogblokland
https://www.zwembaddehogekamp.nl/

Bed & Breakfast An de Beemd
Beemdweg 4, 4221 LV Hoogblokland
www.bed-en-breakfast.nl/benb/zuid-holland/hoogblokland/an-de-beemd

Onderwijs


Basisscholen


Christelijke Basisschool (CBS) De Wegwijzer
't Hoog 18b, 4221 LM Hoogblokland
Tel. 0183-562 057
http://www.cbsdewegwijzer.net/


Openbare Basisschool (OBS) Den Beemd

Schoolstraat 9a, 4221 LR Hoogblokland
Tel. 0183-562 212
https://www.obsdenbeemd.nl/

Beide scholen zullen per 2019 gehuisvest worden in het nieuwe Multi-Functionele Centrum.


Kinderopvang

Peuteropvang Kaboutertijd
Wordt georganiseerd door Wasko

Nu nog in een tijdelijke locatie gehuisvest, maar daarna in het nieuw te bouwen multifunctionele centrum
Tijdelijke locatie: 't Hoog 18b, 4221 LM Hoogblokland
Tel. 06-10 48 61 62
https://www.wasko.nl/opvanglocatie/kaboutertijd/


Kinderdagverblijf
Momenteel is er geen kinderdagverblijf in Hoogblokland. Echter, in het nieuwe multifunctionele centrum zal door Wasko tevens een kinderdagverblijf worden geopend.


BSO Hoogblokland

Wordt georganiseerd door Wasko
Nu nog in een tijdelijke locatie gehuisvest, maar daarna in het nieuw te bouwen multifunctionele centrum

Tijdelijke locatie: 't Hoog 18b, 4221 LM Hoogblokland
Tel. 06-10 48 61 62
https://www.wasko.nl/opvanglocatie/kaboutertijd/


Medische voorzieningen

Voor huisartsenzorg kunt u terecht bij de huisartsenpraktijken in de naastgelegen dorpen Arkel of Hoornaar. De praktijk in Arkel houdt tevens spreekuur op een locatie in Hoogblokland.

Huisartsenpraktijk Arkel (inclusief apotheek)
Adres Praktijk Arkel: Raadhuisplein 1, Arkel
Adres Praktijk Hoogblokland (open volgens afspraak): Dorpsweg 72a, Hoogblokland
Tel. 0183-561 219
https://huisartsenarkel.huisarts-plus.nl/

Huisartsenpraktijk Hoornaar (inclusief apotheek)
Dorpsweg 127b, 4223 NH Hoornaar
Tel. 0183-581 855
http://www.huisartshoornaar.nl/


Kerken

Hoogblokland heeft 1 kerk: 

Hervormde Gemeente Hoogblokland
Kerkgebouw: Dorpsweg 80a, 4221 LJ Hoogblokland
http://hervormdhoogblokland.nl/


Verenigingen


Sport

Sportvereniging Hoogblokland

U kunt hier terecht voor:

Gym, judo, jazzdance en badminton
Locatie: voorheen in dorpshuis De Hoeksteen. Momenteel zijn er diverse tijdelijke locaties en vanaf 2019 zullen de activiteiten plaatsvinden in het nieuwe Multi-Functionele Centrum.
https://www.svhoogblokland.nl/

IJsclub “Nooit Gedacht”
https://www.facebook.com/IJsclub-Nooit-Gedacht-Hoogblokland-200337993424858/

Stichting Zwembad De Hoge Kamp
Openluchtzwembad, Bij mooi weer geopend van 1 mei tot 1 september
Met activiteiten zoals aqua bootcamp
https://www.zwembaddehogekamp.nl/


Overig


Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos
http://www.historischevereniging.nl/

Muziekvereniging Symphonia

Oranjevereniging Hoogblokland
www.oranjevereniging-hoogblokland.nl/

Ziekenvereniging Helpt Elkander

Dorpsberaad Hoogblokland
https://www.dorpsberaadhoogblokland.nl/

Dorpskamer Hoogblokland
https://www.dorpsberaadhoogblokland.nl/nieuws/dorpskamer/


Bronvermelding/ interessante websites

Molenlanden
Molenwaard

Wikipedia
Plaatsengids