Hei- en Boeicop

Heeft u een woning gekocht in Hei- en Boeicop? Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag informatie over deze plaats.


Hei- en Boeicop en de gemeente Zederik Vijfheerenlanden

Het dorp Hei- en Boeicop maakt onderdeel uit van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. Deze nieuwe gemeente is op 1 januari 2019 ontstaan door een fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Deze drie gemeenten zijn gelegen in de gelijknamige streek Vijfheerenlanden. Besloten moest worden tot welke provincie de nieuwe gemeente zou behoren: de gemeenten Leerdam en ook Zederik (waar Hei- en Boeicop bij hoorde) lagen namelijk in de provincie Zuid-Holland en de gemeente Vianen in de provincie Utrecht. De gemeentelijke herindeling leidde uiteindelijk tot een wijziging van de provinciegrens: besloten is dat de gehele gemeente Vijfheerenlanden tot de provincie Utrecht behoort.

De gemeente Vijfheerenlanden ligt ingeklemd tussen de rivier De Lek in het noorden en de rivier De Linge in het zuiden. De gemeente telt circa 54.000 inwoners. Vijfheerenlanden is de enige Utrechtse gemeenten ten zuiden van de Lek. De gemeente wordt primair ontsloten door de autosnelwegen A2, A15 en A27. Deze wegen zorgen voor goede verbindingen met alle steden in de randstad. De grootste kernen van de gemeente zijn de plaatsen Vianen en Leerdam.

   


Ligging en cijfers 

Het dorp Hei- en Boeicop is landelijk gelegen in de provincie Utrecht in de streek Vijfheerenlanden. Het dorp ligt halverwege tussen de plaatsen Vianen en Leerdam. De naastgelegen dorpen zijn Lexmond, Schoonrewoerd en Zijderveld. Het is een agrarisch dorp dat wordt gekenmerkt door lintbebouwing en een kleine kern. Aan de westzijde grenst de plaats aan het Merwedekanaal. Hei- en Boeicop telt in totaal circa 978 inwoners en 400 woningen.

De plaats wordt in de volksmond ook wel “Heicop” genoemd en de inwoners worden aangeduid als “Heicoppers”.


Betekenis Hei- en Boeicop

Hei- en Boeicop is genoemd naar twee polders, te weten Heicop en Boeicop, waartussen het dorp als een langgerekt lint ligt.


Monumenten en bezienswaardigheden

Hei- en Boeicop telt 21 rijksmonumenten en 15 gemeentelijke monumenten. Dit zijn veelal prachtige oude boerderijen met lange oprijlanen, die aan beide kanten van de doorgaande weg liggen, gescheiden door een weg en een wetering met boogbruggetjes. Ook de Nederlands Hervormde Kerk is een bezienswaardigheid. Deze is gesticht rond 1300 en uitgebreid in de 15e en 16 e eeuw. Eveneens een monument is de Hoekmolen, een volledig gerestaureerde Wipwatermolen met molenaarshuisje langs het Merwedekanaal.

Ten oosten van Hei- en Boeicop (tussen Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd) ligt Natuurcentrum De Schaapskooi van de stichting Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden.


Evenementen

Een groot evenement dat Hei- en Boeicop net als veel omringende dorpen kent, is de traditionele feestweek die om de vijf jaar in de zomer plaatsvindt. Traditiegetrouw versiert elke buurtvereniging dan haar eigen buurt en sommige mensen decoreren zelf ook hun tuin. Hiervoor worden prijzen uitgeloofd. Tevens worden er voor jong en oud grote en kleine activiteiten georganiseerd. Tijdens de feestweek staat er een feesttent die de hele week door voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Op de zaterdag wordt er een optocht georganiseerd die vergelijkbaar is met een carnavalsoptocht. De laatste editie vond plaats in de zomer van 2018, dus de eerstvolgende feestweek zal plaatsvinden in 2023.

Op de zaterdag voor Moederdag is er een jaarlijkse rommelmarkt, georganiseerd door de Hervormde Kerk van Hei- en Boeicop. Tweemaal per jaar (op een donderdag in maart en september) vindt er een Kleding- en Speelgoedbeurs plaats.  De Oranjevereniging organiseert jaarlijks activiteiten rondom Koningsdag.


Voorzieningen en faciliteiten

Hei- en Boeicop telt o.a. de volgende voorzieningen:

  • Onderwijs : een christelijke basisschool;
  • Medisch : een fysiotherapiepraktijk;
  • Faciliteiten : o.a. verenigingsgebouw, sportzaal, weekmarkt, eetcafé met cafetaria en een woonzorgcomplex.

Voor huisartsenzorg kunt u terecht in de naastgelegen dorpen Schoonrewoerd of Lexmond. In Lexmond is een tandartsenpraktijk gevestigd.

Hei- en Boeicop heeft een rijwiel- en bromfietshandel en een biologische boerderij met verkoop van zuivel- en vleesproducten. Voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen kunt u terecht in bijvoorbeeld Lexmond, Schoonrewoerd, Vianen of Leerdam.

Hei- en Boeicop heeft 1 kerk: de Hervormde Gemeente Hei- en Boeicop. Meer details over de voorzieningen vindt u verderop.

Veel inwoners van Hei- en Boeicop maken gebruiken van de voorzieningen van bijvoorbeeld de dorpen Lexmond of Schoonrewoerd. Maar ook de grotere woonplaatsen Vianen en Leerdam (beiden op circa 10-15 autominuten afstand gelegen) bieden diverse voorzieningen.


Verenigingsleven

Hei- en Boeicop heeft enkele verenigingen. Zo zijn er o.a. de volgende verenigingen actief:

  • Sport : voetbal, Lexmondse gymnastiekvereniging (met enkele activiteiten in Hei- en Boeicop zoals gym en zumba), bewegingslessen voor vrouwen en ouderen (georganiseerd door de praktijk voor fysiotherapie);
  • Muziek/toneel : zang- en muziekgroep;
  • Overig : oranjevereniging, historische vereniging en een schuttersgilde.

Meer details over de verschillende verenigingen vindt u eveneens verderop.


Geschiedenis

Op de website van de historische vereniging van Lexmond en Hei- en Boeicop is het volgende te lezen over de geschiedenis van het dorp:

“Hei- en Boeicop lag in hetzelfde Hollandveen als Lexmond. In 1108 kreeg de bisschop van Utrecht de zeggenschap over het gebied waarin nu Hei- en Boecop ligt, maar ook Lakerveld lag. Het gebied waarin Hei- en Boeicop lag, werd in leen gegeven aan de heren van Cuyck en Van Roden, die het gebied lieten ontginnen door anderen. Ze gaven het gebied daartoe uit in grote stukken, copen genaamd. Een zekere heer Hey of Heye en een zekere heer Boey of Boeye kochten zo’n stuk, waarna de ontginning geleidelijk vanuit het oosten plaatsvond. Het ene stuk heet nu nog Heicop en het andere Boeicop. Het zijn allebei aparte polders en samen vormen ze de gemeente Hei- en Boeicop. Dat wil zeggen, alleen de westelijke delen, want de oostelijke delen vallen onder Schoonrewoerd.

Hei- en Boeicop kwam in later tijd in handen van de heren van Vianen en behoorde daarna tot het Land van Vianen. De opvolgers, de heren van Brederode, deelden daarna de lakens uit.

Onder de huidige kerk zijn de resten gevonden van een eerdere kerk, die dateren uit ongeveer 1300. Deze kerk, samen met een aantal huizen of boerderijen, werd in 1388 in brand gestoken door Jan van Rijnestein en brandde geheel af. Deze Jan van Rijnestein was een bastaardzoon van Johan van Arkel en omdat de heren van Vianen de heren van Arkel ruzie hadden, had Hei- en Boeicop het moeten ontgelden. De kerk werd herbouwd en in 1408 in gebruik genomen.

Hei- en Boeicop is vanaf het begin een agrarisch dorp geweest en dit is altijd zo gebleven. Veeteelt was het voornaamste middel van bestaan.

Evenals in Lexmond is de reformatie hier zonder veel incidenten verlopen en werd Hei- en Boeicop ook een protestantse gemeente. Op 2 november 1725 werd het Land van Vianen aan de Staten van Holland verkocht en daarna werd het ambacht Hei- en Boeicop verkocht aan mr. Gerard Bicker, die zich daarna ambachtsheer mocht noemen. Bekende ambachtsheren die na hem kwamen waren Floris Adriaan en Maurits Cornelis van Hall. Pas na de Tweede Wereldoorlog breidde Hei- en Boeicop uit door een aparte woonwijk te bouwen. Het is een klein dorp gebleven. Hei- en Boeicop heeft samen met Lexmond een eigen schuttersgilde. Het St. Martinus en St. Antonius Gilde werd in 2005 heropgericht en is het enige schuttersgilde in Zuid-Holland.


Verkeer en vervoer

Hei- en Boeicop ligt tussen de snelwegen A2 en A27. Op- en afrit 26 van de A27 ligt op circa 5 autominuten afstand, en afrit 12 van de A2 is in circa 10 autominuten te bereiken. Hierdoor zijn steden zoals Utrecht, Gorinchem en Breda goed bereikbaar. De plaatsen Vianen en Leerdam zijn beide binnen circa 15 autominuten te bereiken.

Wat betreft het openbaar vervoer kan gebruik worden gemaakt van buurtbus lijn 703, die van Lexmond via Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd naar Leerdam rijdt en vervolgens door naar Leerbroek, Meerkerk en Ameide. Tussen Leerdam en Lexmond (via o.a. Hei- en Boeicop) wordt ook door belbus 503 gereden. Beide lijnen worden gereden door Qbuzz/U-OV.

In Schoonrewoerd kan buslijn 85 (van U-OV) worden genomen, deze rijdt tussen Leerdam en Utrecht (via Schoonrewoerd, Zijderveld en Vianen).

In Lexmond heeft u de beschikking over buslijn 81 (Qbuzz) ,deze lijn rijdt van Meerkerk via Lexmond en Vianen naar Utrecht en vice versa. Ook kunt hier hier gebruik maken van buslijn 90 en 94 (Qbuzz), die rijdt tussen Gelkenes/Ameide en Utrecht.


Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Hei- en Boeicop Lexmond circa 4,5 km 8 autominuten
Hei- en Boeicop Schoonrewoerd circa 5 km 7 autominuten
Hei- en Boeicop Zijderveld circa 5,5 km 8 autominuten
Hei- en Boeicop Vianen circa 9 km 12 autominuten
Hei- en Boeicop Utrecht circa 27 km 28 autominuten
Hei- en Boeicop Leerdam circa 10 km 14 autominuten

Plattegronden


Winkels

Rijwiel- en bromfietshandel P.E. de Vos
Hei- en Boeicopseweg 37
4126 RE Hei- en Boeicop
Tel. 0345-641 302

Biologische boerderijwinkel De Groene Hofstee
Hei en Boeicopseweg 14, 4126 RJ Hei- en Boeicop
Tel. 0345-641 383

Voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen kunnen de inwoners van Hei- en Boeicop terecht in de naastgelegen dorpen Lexmond en Schoonrewoerd of de grotere plaatsen Vianen en Leerdam.

Weekmarkt

Elke woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur in het centrum (Hei- en Boeicopseweg 1). U vindt hier o.a. een bakker, slager, groenten- en fruitkraam en een kaasboer.

Horeca


Eetcafé + cafetaria ’t Trefpunt
Hei- en Boeicopseweg 88,
4126 RL Hei- en Boeicop
Tel. 0347-341 470

Recreatie/overige

Verenigingsgebouw/dorpshuis Internos
Nieuweweg 9a, 4126 RN Hei- en Boeicop

Sportzaal De Copper
F.A. van Hallstraat 1-A,
4126 RW Hei- en Boeicop

SVR Camping Bij Nader Inzien
Heicopperweg 44, 4128 LP Lexmond
Tel.nr. 0347-342 542
http://www.campingbijnaderinzien.nl/

Veldstudiecentrum Hei- en Boeicop
Hei- en Boeicopseweg 143
4126 RH Hei- en Boeicop
Tel. 0347-342 085
http://www.natuurkampen.nl/

Onderwijs

Basisscholen

School met de Bijbel Hei- en Boeicop
Pleinstraat 13a,
4126 RT Hei- en Boeicop
Tel.nr. 0345-641 312
https://www.smdbhb.nl/

Medische voorzieningen

Fysiotherapie Hei- en Boeicop
Van Zuilenstraat 7,
4126 RP Hei- en Boeicop
Tel. 0345-641 717
https://www.fysiotherapievianencentrum.nl/

Voor huisartsenzorg kunt u terecht in Schoonrewoerd en Lexmond. In Lexmond vindt u tevens een tandartsenpraktijk.

Huisartspraktijk en apotheek Lexmond
Kortenhoevenseweg 59B,
4128 CN Lexmond
Tel: 0347-341 221
www.huisartslexmond.nl

Tandartsenpraktijk Lexmond
Kortenhoevenseweg 59A,
4128 CN Lexmond
Tel: 0347-341 551
https://tplexmond.uwtandartsonline.nl/

Kerken

Hei- en Boeicop telt 1 kerkelijke gemeente: de Hervormde Gemeente Hei- en Boeicop.

Hervormde gemeente Hei- en Boeicop
Kerkgebouw: Hei- en Boeicopseweg 46
www.hervormdheienboeicop.nl

Verenigingen

Sport 

Gymnastiekverekening Vlugheid en Kracht
Gym, jazzdance en zumba
Locatie: sportzaal De Copper
van Hallstraat 1-A,
4126 RW Hei- en Boeicop
http://www.vek-lexmond.nl/

Voetbalvereniging HSSC ‘61
Locatie: F.A. van Hallstraat 1,
4126 RW Hei- en Boeicop
https://www.hssc61.nl/

Keep-Fit voor Vrouwen en Meer Bewegen voor Ouderen
Georganiseerd door Fysiotherapiepraktijk Hei- en Boeicop

Locatie: verenigingsgebouw Internos,
Nieuweweg 9a, 4126 RN Hei- en Boeicop
www.fysiotherapievianencentrum.nl/

Muziek/toneel

Zang- en muziekgroep Gideon
https://www.zanggroepgideon.nl/

Overig

Oranjevereniging Hei- en Boeicop
http://oranjevereniginghei-enboeicop.nl/

Schuttersgilde St. Martinus en St. Antonius
www.schutterij-lexmond-heycop.nl

Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop
http://www.vhlhb.nl

Bronvermelding/interessante websites

vijfheerenlanden
Wikipedia
Plaatsengids