Groot-Ammers

Heeft u een woning gekocht in Groot-Ammers?
Of overweegt u een woning te kopen in deze woonplaats? Wij geven u graag informatie over deze plaats.


Groot-Ammers en de gemeente Molenlanden

De plaats Groot-Ammers maakt deel uit van de gemeente Molenlanden. Deze Zuid-Hollandse gemeente ligt in het landelijke deel van de streek Alblasserwaard en is op 1 januari 2019 ontstaan uit een fusie van de Zuidhollandse gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. De gemeente Molenlanden bestaat uit 21 plaatsen, heeft een oppervlakte van circa 192 km2 en telt ongeveer 43.500 inwoners.

Ligging en cijfers

Het dorp Groot-Ammers is gelegen in het noorden van de Alblasserwaard, aan de noordkant van de gemeente Molenlanden aan de rivier De Lek. De plaats heeft een oppervlakte van ongeveer 1572 ha, telt in totaal circa 4127 inwoners en circa 1625 woningen. Onder het dorp Groot-Ammers vallen ook de buurtschappen Achterland, Gelkenes, Graafland en Liesveld.

Betekenis Groot-Ammers

Ammers, Ammer of Amer betekende vroeger: waterloop. Vergelijk ook: Amersfoort. Groot-Ammers ontstond waar een veenriviertje uitmondde in de Lek. Het voorvoegsel "Groot" is toegevoegd ter onderscheid van andere plaatsen als Klein-Ammers of Ammerstol, aan de noordzijde van de Lek.

Monumenten en bezienswaardigheden

In Groot-Ammers staan 4 monumentale molens. Eveneens een bezienswaardigheid is de Hervormde (PKN) kerk uit 1857 met een toren uit het jaar 1500.

Groot-Ammers stond vooral bekend om zijn Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt. Dit ooievaarsdorp is eind jaren 60 in het leven geroepen om de in Nederland vrijwel uitgestorven ooievaar te redden. Dankzij het succesvolle broedprogramma gaat het nu gelukkig zo goed met de ooievaar, dat deze weer op eigen benen kan staan. Het accent was daarom bij Het Liesvelt verlegd van ooievaarsdorp naar streekcentrum met een veel bredere functie.

In 2018 is het streekcentrum verbouwd waarbij het in samenwerking met Van Hoorne Entertainment in 2018 is heropend als Avonturenboerderij Molenwaard. Dit themapark richt zich op het Hollandse landleven en biedt diverse activiteiten zoals o.a. bootje varen, een blotevoetenpad, diverse dierenweiden, een trekkerbaan en een vogelkijkhut.

Tal van fiets- en wandelpaden passeren Groot-Ammers. Die bevinden zich vooral op dijken en langs waterlopen.

Evenementen

Stichting De Oranjevriend organiseert jaarlijks rond Koningsdag een reeks evenementen in Groot-Ammers, gedurende een 'Feestweek' van half april t/m 5 mei. Er vinden dan activiteiten plaats als een (kinder)bingo, muzikale avonden, talentenshow, kindermarkt etc. Eén keer in de vijf jaar wordt er ook een optocht georganiseerd.

Ook is er Stichting de Ammerse Piraten, die jaarlijks in een weekend in oktober het Piratenfeest organiseren. Op Tweede Paasdag vindt de jaarlijkse Autocross plaats. Verder is er jaarlijks een braderie op het Oranjeplein.

Voorzieningen en faciliteiten

Groot-Ammers telt o.a. de volgende voorzieningen:

  • Onderwijs: twee christelijke basisscholen, een openbare basisschool, peuteropvang en buitenschoolse opvang
  • Medisch: een apotheekhoudend huisarts en een centrum voor o.a. fysiotherapie
  • Faciliteiten: een bowling- en partycentrum inclusief sporthal, een pinautomaat, een tankstation, horecafaciliteiten (restaurant, eetcafé/cafeteria, pizzeria, afhaalchinees, lunchroom en ijsssalon) en recreatiefaciliteiten zoals een openluchtzwembad en enkele bed & breakfast accommodaties

Qua winkels heeft Groot-Ammers o.a. een supermarkt, slagerij, bakkerij, drogist, bloemist, warenhuis, opticien/audicien, modezaak, juwelier, winkels voor woninginrichting en een antiekboerderij. Veel van deze winkels zijn gevestigd in het winkelcentrum “t Oranjeplein”.

Groot-Ammers telt 3 kerken, namelijk de Hervormde Gemeente Groot-Ammers, de Vrije Baptistengemeente De Levensboom en de Gereformeerde Gemeente.

Meer details over de voorzieningen vindt u verderop.

Verenigingsleven

Groot-Ammers heeft een actief verenigingsleven. Zo zijn er o.a. de volgende verenigingen:

  • Sport: biljart, fitness, gymnastiek/aerobics etc, hengelsport, ijsclub, tennis, voetbal, volleybal, zwemmen. Ook zijn er faciliteiten voor squash, bowling en paardensport
  • Overig: o.a. oranjestichting, historische vereniging, ouderenbond, ouderen sociëteit en een klankbordgroep.

Meer details over de verschillende verenigingen vindt u eveneens verderop.

De vestingstad Schoonhoven is op korte afstand gelegen. Deze plaats heeft een hoog voorzieningenniveau waar veel inwoners van Groot-Ammers gebruik van maken. Ook zijn er omliggende dorpen als Nieuwpoort en Streefkerk. Veel inwoners van deze dorpen maken samen met Groot-Ammers gebruik van elkaars voorzieningen en faciliteiten of hebben bijvoorbeeld overkoepelende verenigingen opgezet.

Geschiedenis

Groot-Ammers wordt in de geschiedenis voor het eerst genoemd in 1042. Het in die tijd gebouwde slot Liesvelt was een van de grootste en sterkste kastelen van Nederland. Het slot was het eigendom van de heren van Liesvelt. De omgeving Groot-Ammers, het Achterland, Graafland, Peulwijk, Ottoland en Peursum stond onder invloed van deze heren.

Tussen 1300 en 1400 werd de boezem uitgegraven. Deze waterloop monde via een sluis uit in de Lek, en speelt (nog steeds) een belangrijke rol in de beheersing van het waterpeil in de Alblasserwaard, hoewel de sluis buiten gebruik is genomen. Aan deze boezem staan een 4-tal poldermolens. In 1636 kocht Willem Frederik van Nassau, stadhouder van Friesland, de baronie van Liesvelt. Omdat het slot Liesvelt een bouwval was geworden, werd het in 1740 afgebroken. In 1745 werd begonnen met de bouw van een nieuw huis van Liesveld, hier zijn nog slechts resten van bewaard gebleven.

Rond 1900 was er in Groot-Ammers veel handel in kaas. De kaas werd in de Alblasserwaardse polder geproduceerd, en in Groot-Ammers verhandeld, getuige de kaaspakhuizen in het dorp.

Groot-Ammers was van 1 april 1817 tot 1986 een zelfstandige gemeente, nadat het was afgesplitst van Nieuwpoort, waaraan het in 1812 was toegevoegd. Van 1 januari 1986 tot 1 januari 2013 viel Groot-Ammers onder de gemeente Liesveld. Sinds 2013 maakt Groot-Ammers deel uit van de gemeente Molenwaard.Verkeer en vervoer

Groot-Ammers ligt op circa 5 autominuten afstand van de provinciale weg N216 (tussen Schoonhovense Veer en Gorinchem) en op circa 10 autominuten afstand van de provinciale weg N214, die de snelwegen A15 en A27 met elkaar verbindt. In circa 5 autominuten is industrieterrein Gelkenes te bereiken, dat ten oosten van het dorp is gelegen. Hier kan de veerpont worden genomen naar de vestingstad Schoonhoven.

Aan de andere zijde van Groot-Ammers, tussen Groot-Ammers en Streefkerk, kan eveneens gebruikt worden gemaakt van een veerpont over de rivier De Lek. Deze komt uit in de plaats Bergambacht, vanwaar via provinciale wegen bijvoorbeeld richting Gouda of Rotterdam gereisd kan worden.

Ook telt Groot-Ammers de volgende busverbindingen, die worden uitgevoerd door Qbuzz.

  • Streekbus lijn 74 van Groot-Ammers naar Gorinchem
  • Bij Industrieterrein Gelkenes / Schoonhovense Veer kan overdag worden overgestapt op streekbus lijn 90 naar Utrecht. ’s Avonds is er een andere route vanuit Utrecht naar Groot-Ammers. Dan kan snelbus lijn 388 worden genomen (van Utrecht richting Dordrecht) en kan er in Noordeloos worden overgestapt op streekbuslijn 78, die ’s avonds van Noordeloos naar Groot-Ammers rijdt
  • Streekbus lijn 93 van Groot-Ammers via o.a. Streefkerk, Nieuw-Lekkerland en Papendrecht naar Dordrecht. In Streefkerk kan worden overgestapt op streekbus lijn 190 naar Rotterdam Zuidplein en vanuit Nieuw-Lekkerland is er ook een busverbinding met Rotterdam
  • Scholieren Streekbus lijn 674 van Groot-Ammers naar Gorinchem, met 1 rit in de ochtend en 1 rit terug in de middag
  • Buurtbus 702,deze rijdt overdag en verbindt Groot-Ammers via diverse plaatsen met Papendrecht

Afstanden

Van Naar Afstand Tijdsduur
Groot-Ammers  Nieuwpoort circa 4,5 km 8 autominuten
Groot-Ammers  Schoonhovense Veer circa 3 km 6 autominuten
Groot-Ammers Streefkerk circa 6,5 km 11 autominuten
Groot-Ammers  Gorinchem circa 19 km 25 autominuten
Groot-Ammers  Gouda circa 15 km 33 autominuten
Groot-Ammers  Rotterdam circa 37 km 40 autominuten


Plattegronden

Winkels

Groot-Ammers kent diverse winkels, waarvan er velen zijn gevestigd in winkelcentrum ’t Oranjeplein.

COOP Supermarkt
Margrietstraat 1, 2964 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-606 130

Bakkerij Van der Grijn

Margrietstraat 9, 2964 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-661 210
https://www.vandergrijn.nl/bakkerij-groot-ammers

Keurslager Theo Barten
Margrietstraat 5, 2964 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-661 486
http://www.theobarten.keurslager.nl/keurslager-theo-barten-groot-ammers

D.I.O. Drogisterij/Parfumerie
Margrietstraat 25
2964 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-661 461
www.diodrogist.nl/dio-drog-parf-groot-ammers-groot-ammers-2963

Liesveld Bindsters (bloemenzaak)
Margrietstraat 21, 2964 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-661 620
http://www.bloemenuitliesveld.nl/#bloemen-boeket

Mooier met Merel Mode
Margrietstraat 7, 2964CE Groot-Ammers
Tel. 06-20 42 87 21
https://www.facebook.com/mooiermetmerelmode

Bakker Wonen
Margrietstraat 25, 2964 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-661 531
https://dessotarkett.nl/bakker-wonen/

Thuis bij Gerda
Margrietstraat 25a, 964 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-661 147
www.thuisbijgerda.nl

Goud Optiek en Hoortoestellen
Margrietstraat 27, 2964 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-662 228
http://www.goudoptiek.nl/

Juwelier Mulder
Margrietstraat 19, 296 CE Groot-Ammers
Tel. 0184-661 650
http://www.juwelier-mulder.nl/

Antiekboerderij Graafland
Graafland 71a, 2964 BK Groot-Ammers
Tel. 0184 600 926 / 06-41 24 52 07
www.antiekboerderijgraafland.nl/index.php

Woodindustries (showroom, vr + za open)
Voorstraat 24, 2964 AK Groot-Ammers
Tel. 06-13 39 63 29
http://www.woodindustries.nl/

Viswinkel Bij de Molen
Molenkade 3, 2964 LB Groot-Ammers
Tel. 0184-661 465
http://www.viswinkelbijdemolen.nl/viswinkel.html

Weekmarkt

Elke woensdag van 13.00 tot 17.00 uur in het centrum (Fortuinplein 1).  U vindt hier diverse verskramen.

Horeca

Het Posthuijs (eetcafé, cafetaria en feestzaal)
Voorstraat 42, 2964 AK Groot-Ammers
Tel. 0184-661 249
http://www.hetposthuijs.nl/

De Tulp Pizzeria
Kerkstraat 6a, 2964 BV Groot-Ammers
Tel. 0194-663 239
https://www.facebook.com/De-Tulp-Pizzeria-1444855952411700/

Chinees-Indisch Afhaalcentrum Fat-Kee
Kerkstraat 3, 2964 BT Groot-Ammers
Tel. 0184-662 505

Etenstijd Lunchroom en IJssalon
Margrietstraat 17, 2964 CE Groot Ammers
Tel. 0184-662 461
http://www.etenstijdgrootammers.nl/

Café Sluis
Sluis 19, 2964 AR Groot-Ammers
Tel. 0184-662 214
https://www.facebook.com/Caf%C3%A9-Sluis-472325922890872/

Recreatie/ Overige

Avonturenboerderij Molenwaard
Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers
Tel. 0184- 784 111
https://www.avonturenboerderij.nl/

Bibliotheek AanZet, locatie Groot-Ammers
Margrietstraat 12, 2964 CE Groot-Ammers
https://www.debibliotheekaanzet.nl/bibliotheek-groot-ammers

Openluchtzwembad De Dompelaar
Sportlaan 3, 264 AN Groot-Ammers
Tel. 0184-661 547
https://www.optisport.nl/dompelaar

Sporthal De Reiger
De Boomgaard 3, 2964 AV Groot-Ammers
https://optisport.nl/reiger

Tankstation Mons Autofood
Sluis 18, 2964 AR Groot-Ammers
Tel. 0184-663 574
https://www.autofood.nl/tankstations/autofood-groot-ammers/

Theetuin Bed & Breakfast De Winde
Achterland 4, 2964 LA Groot-Ammers
Tel. 0184-661 356 / 06-18 56 56 69
http://www.theetuindewinde.nl/

Bed & Breakfast Aan Ammers Water
Kerkstraat 40
2964 BV Groot-Ammers
Tel. 06-81 29 13 41 / 06-26 77 44 17
https://www.bed-en-breakfast.nl/bed-en-breakfast-groot-ammers-zuid-holland/Aan-Ammers-water

Onderwijs

Basisscholen

Christelijke basisschool (CBS) Eben Haëzer
Irenestraat 140, 2964 BL Groot-Ammers
Tel. 0184-661 223
http://ebenhaezer-ga.nl/

Christelijke basisschool (CBS) Rehoboth
Roerdompstraat 29, 2964 HD Groot-Ammers
Tel. 0184-661 529
http://cbs-rehoboth.com/

Openbare basisschool (OBS)
Lijsterstraat 35b, 2964 CC Groot-Ammers
Tel. 0184-661 228
http://www.obsdeammers.nl/

Kinderopvang

Peuteropvang ’t Ooievaarsnest
Leeuwerikstraat 4, 2964 CB Groot-Ammers
Tel. 0184-714 625
https://www.wasko.nl/opvanglocatie/t-ooievaarsnest-peuterspeelzaal/

Buitenschoolse opvang Sport BSO
Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van de basisscholen in Groot-Ammers, Nieuwpoort en Langerak. Dit wordt georganiseerd door Wasko.

De Boomgaard 1, 2964 AV Groot-Ammers
Tel. 06-52 21 90 68
https://www.wasko.nl/opvanglocatie/de-sport-bso-groot-ammers/

Medische voorzieningen

Apotheekhoudend huisartspraktijk Bouman
Fortuijnplein 25a, 2964 BE Groot-Ammers
Tel. 0184-661 261
http://www.praktijkbouman.nl/

Fysio-Center Bax
Centrum voor o.a. fysiotherapie en manuele therapie

Fortuijnplein 25a
2964BE Groot-Ammers
Tel. 0184-662 321
http://www.fysiocenterbax.nl/

Praktijk voor Oefentherapie Cesar
Fortuijnplein 25a, 2964 BE Groot-Ammers
Tel. 06-43 54 55 97
http://cesargrootammers.nl/

Kerken

Groot-Ammers heeft 3 kerken: de Hervormde Gemeente Groot-Ammers, de Vrije Baptistengemeente De Levensboom en de Gereformeerde Gemeente in Nederland.


Hervormde Gemeente Groot-Ammers
Kerkgebouw: Kerkstraat 8, 2964BV Groot-Ammers
Hervormd Centrum: Wilhelminastraat 6A, 2964CP Groot-Ammers
http://www.hervormdegemeentegrootammers.nl/

Vrije Baptistengemeente De Levensboom
Samenkomsten: Sporthal De Reiger, Boomgaard 3, 2964 AV Groot-Ammers
Postadres: Postbus 26, 2964 ZG Groot-Ammers
Tel. 0184-663 811
http://delevensboom.nu/

Gereformeerde Gemeente in Nederland
Veersedijk 15, 2964 GG Groot-Ammers

Verenigingen

Sport

Biljartvereniging VTB
Locatie: Café Sluis, Sluis 19
2964 AR Groot-Ammers
Tel. 0184-662 214
http://www.vtb-grootammers.nl/

Fitness en diverse groepslessen
Sportcentrum Olympia
Sluis 22A, 2964 AR Groot-Ammers
Tel. 0184-661 443
www.sportcentrumolympia.nl

Gymnastiekvereniging WIK Groot-Ammers
Sportlocatie: Sporthal De Reiger
De Boomgaard 3, 2964 AV Groot-Ammers
Tel. 0184-663116
http://www.wik-gym.nl/

Hengelsportvereniging (HSV) Groot-Ammers
https://hsvgroot-ammers.nl/

IJsclub De Telegraaf

Tennisclub TC ‘73
Sportlaan 1a, Groot-Ammers
Tel. 0184-669 332
http://www.tc73.nl/

Voetbalvereniging (VV) Groot-Ammers
Sportpark Gelkenes
De Boomgaard 1, 2964 AV Groot-Ammers
Tel. 0184 - 661314
https://www.vvgroot-ammers.nl/

Volleybalclub WIK
Sportlocatie: Sporthal De Reiger
De Boomgaard 3, 2964AV GROOT-AMMERS
Tel. 0184-663 116
https://www.vcwik.nl

Zwemvereniging Octopus (SVO)
http://www.svoctopus.nl/

Overige sportfaciliteiten

Paardenmanege / pensionstal Arina’s Hoeve
Graafland 42, 2964 BJ Groot-Ammers
Tel. 0184-661 969
https://www.facebook.com/ManegePensionstalArinasHoeve/

Openluchtzwembad De Dompelaar
Sportlaan 3, 264 AN Groot-Ammers
Tel. 0184-661 547
https://www.optisport.nl/dompelaar

Overige

Historische Kring Nieuwpoort
(Nieuwpoort, Langerak, Groot-Ammers en Streefkerk)
Correspondentie- en bezoekadres:
Hoogstraat 53, 2965 AK Nieuwpoort
Tel. 0184-601 200
http://www.histkringnieuwpoort.nl/

Klankbordgroep Ons Ammers
http://www.onsammers.nl/

Protestants Christelijke Ouderen Bond
(PCOB), Afdeling Liesveld
http://www.onsammers.nl/content/pcob-liesveld-0

Ondernemersvereniging Groot-Ammers
https://www.facebook.com/Ondernemers-vereniging-Groot-Ammers-1692821437710746/

Senioren Sociëteit
http://www.onsammers.nl/content/senioren-soci%C3%ABteit-ons-genoegen

Stichting de Oranjevriend
Secretariaat: Molenlaan 37,
2964 HJ Groot-Ammers
Tel. 0184-653 988 / 06-53 76 97 51
http://www.oranjevriend.com/

Christelijk-maatschappelijke Vrouwenvereniging Passage

Bronvermelding/ interessante websites

Molenlanden

Molenwaard

Wikipedia

Vvvzhz